Klopsy z soczewicy i warzyw

Oto przepis na proste klopsy z soczewicy, kaszy jaglanej i warzyw. Pyszne i sycące. Idealne na obiad.

Robię je często. Czasami modyfikuję nieco przepis i dodaję inne warzywa np. marchewkę zamieniam na paprykę, a seler naciowy na korzeniowy. Lubię je z keczupem albo z sosem pomidorowym. Podaję z  ziemniakami, kaszą, kuskusem razowym lub ryżem i dużą porcją kolorowej sałatki z surowych warzyw. I mam oto prosty, zdrowy i pyszny obiad.

Klopsy z soczewicy i warzyw

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka ugotowanej wcześniej zielonej lub brązowej soczeiwcy
  • 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1,5 - 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kiuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól

Przygotowanie

1

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni wraz z obraną i startą na dużych oczkach marchewką oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.

2

Następnie dodać mrożony groszek i przyprawy (oprócz soli), wymieszać.

3

Dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4

Soczewicę i kaszę jaglaną zmiksować na gładko, dodać do nich podsmażone warzywa i jeszcze raz całość zmiksować, ale nie na zupełnie gładką masę. Dodać natkę, szczypiorek, mąkę kukurydzianą i wymieszać za pomocą łyżki. Doprawić do smaku solą.

5

Następnie z masy formować klopsy wielkości dużego orzecha włoskiego.

6

Piec je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut.

Notatki

Gotową masę soczewicowo-jaglano-warzywną można przechowywać w lodówce około 2 dni.
Żeby klopsy nie były suche należy piec je bez termoobiegu i niezbyt długo.

Spróbuj również

  • margot

    Maja jeszcze jedna zaletę , są bardzo fotogeniczne w twoim wydaniu Madziu

  • paulina – simpleandnatural

    Będę robić je w najbliższym czasie, tylko jeszcze nigdy nie piekłam klopsików w piekarniku. Mam nadzieję, że nie przepiekę.

  • Super. Koniecznie daj znać, czy wyszły i czy smakowały :-) Najważniejsze to wyczuć swój piekarnik i nie piec ich zbyt długoo, żeby nie były suche :-)

  • Magdalena

    Wyglądają jak te z Ikei wegańskie. :)

  • Tworząc ten przepis inspirowałam się klopsami z Ikea. W smaku są inne( w tych z Ikea czuć w zasadzie tylko kumin, tu smak jest bogatszy :-) i pewnie mają nieco inny skład :-)

  • Golimek

    Klopsiki są pyszne. W końcu coś smakowało wszystkim moim dzieciom :)
    Piekłam 22 minuty i wcale nie były suche.

  • Super. Bardzo się cieszę, że smakowały Twoim dzieciom <3

  • Anna Gołajewska

    przymierzam się do zrobienia tych klopsików i mam dwa pytania: czy dodanie selera naciowego jest konieczne? czy można go czymś zastąpić?

    pozdrawiam, Ania

  • Aniu seler naciowy mozna pominąć albo zastąpić selerem korzeniowym :) Pozdrawiam serdecznie.

  • Anna Gołajewska

    Dziękuję.

  • Bardzo proszę :-) Mam nadzieję, że klopsy będą smakowały :-)

  • Jakiś czas temu trafiłam na Pani, a później o nim jakoś zapomniałam. Przypomniałam sobie, gdy zrobiłam pyszne kotleciki z soczewicy :) muszę się zabrać za te klopsiki. Ale, że jestem bardzo kiepską kucharką mam pytania. Czy można zastąpić groszek takim z puszki, czy musi być mrożony? Przez jaki mniej więcej czas dusić warzywa na patelni? I włożyć do piekarnika na środku, czy bardziej u góry?

    Pozdrawiam :)

  • Groszek musi być mrożony, albo świeży. Warzywa należy dusić około 5-6 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Piec należy w środkowej części piekarnika. Pozdrawiam i życzę smacznego !

  • Dziękuję bardzo! :)