Kasza gryczna z bobem i kurkami

Na straganie leżał bób, a obok niego kurki. Pomyślałam –  hmm takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, może być dobre. Kupiłam zatem bób i kurki. A wracając do domu stworzyłam całą listę dań z udziałem tego duetu. Oto jedno z nich – kasza gryczana z bobem i kurkami

Banalnie proste danie i szybkie do przygotowania, ale jakie dobre. Lubię takie nieskomplikowane dania. Zamiast kaszy gryczanej można dodać brązowy ryż, kaszę jaglaną, perłową czy razowy kuskus. Makaron również będzie tu pasował.

A inne dania ze znakomitym duetem już niebawem – zaglądajcie.

 

bob3

Kasza gryczana z bobem i kurkami

Drukuj przepis
Porcje: 2

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 200 g kurek
  • 1 szklanka pełna po brzeg ugotowanego i obranego bobu
  • 6-8 łyżek ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 malutka cukinia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki koperku
  • 1-2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz.

Przygotowanie

1

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy.

2

Po chwili dodać dobrze umyte i drobno pokrojone kurki i dusić do momentu, aż będą miękkie.

3

W międzyczasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach cukinię i dodać do kurek.

4

Całość posolić (szczyptą soli), wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.

5

Następnie dołożyć kaszę i bób, ponownie wymieszać, zostawić na ogniu jeszcze około 3 minut.

6

Na koniec dodać sok z cytryny, posiekany drobno szczypiorek i koperek.

7

Doprawić jeszcze solą i pieprzem.

bob1

 

Spróbuj również