Kanapkowa pasta z zielonego groszku i awokado

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, lekko orzeźwiającą pastę kanapkową. Świetnie komponuje się z razowym pieczywem, pomidorem i świeżymi listkami mięty.

Sprawdza się również jako dip do młodych gotowanych ziemniaczków. Pycha. Jeśli chcecie to miętę możecie zamienić na koperek. Ilość czosnku, soku z cytryny i soli dostosujcie do swoich upodobań smakowych.

A jeśli nie lubicie obierać groszku – oddelegujcie to zadanie dzieciom. Będą miały świetną zabawę. Mój Kacper bardzo wkręcił się w to obieranie. I jaki  przy tym jest spokojny – ten, który ma w sobie niekończące się pokłady energii i nie potrafi usiedzieć w miejscu.

groszek1a

 

Pasta z zielonego groszku i awokado

Drukuj przepis

Składniki

  • Pasta z groszku i awokado
  • 1 szklanka pełna po sam brzeg obranego świeżego groszku
  • 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
  • 1/2-1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeża mięta
  • pomidor

Przygotowanie

1

Groszek ugotować do miękkości.

2

Następnie zmiksować go z awokado i zmiażdżonym czosnkiem na gładką pastę.

3

Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

4

Podawać na razowym pieczywie z pomidorem i świeżymi listkami mięty.

5

Można też kilka listków posiekać i wymieszać z pastą lub zmiksować z innymi składnikami.

groszek_duet

 

groszek_duet2

 

 

Spróbuj również

  • mam wrażenie, że tej pasty po prostu nie da się nie pokochać! koniecznie muszę zdobyć świeży groszek <3

  • na pewno zrobię, tym bardziej że często głowię się z czym podawać mojemu małemu synkowi wafle ryżowe które uwielbia, a które staram mu się czymś wzbogacić aby samego „styropaniu” nie jadł ;)

  • Magda Gembacka

    Och, te wafle to chyba każde dziecko lubi – moje też :-) A jak zrobisz pastę do daj znać, czy przypadła wam do gustu :) Pozdrawiam

  • pasta bardzo fajna mi wyszła, delikatna :) i mój synek się nią zajadał :)