Jesienne ciasto dyniowe

Jesienią i zimą zdecydowanie częściej piekę ciasta, na które mam wtedy największą ochotę. W  moim  repertuarze oprócz marchewkowego, szarlotki i drożdżowego z jabłkami nie może zabraknąć ciasta dyniowego. Jest pyszne, lekko wilgotne, z korzenno-pomarańczową nutą. Idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.

Lubię to ciasto, bo jest bardzo proste do zrobienia. Wcześniej trzeba tylko przygotować dyniowe purèe, a potem wystarczy już tylko wymieszać ze sobą wszystkie składniki i upiec. Dodatki do ciasta można modyfikować. Suszone wiśnie zamienić na inne suszone owoce (np. żurawinę) albo drobno pokrojoną gorzką czekoladę lub orzechy. Wierzch ciasta po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi, albo ulubionymi orzechami.  Pychotka !

dyniowe2

Ciasto dyniowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 1/4 szklanki cukru trzcinowego i 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • szczypta soli
  • 1 szklanka purèe z dyni (butternut lub muscat de provance)
  • około 210 ml szklanki mleka kokosowego pełnotłustego ( ja użyłam real thai)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1/2 szklanki suszonych wiśni.

Przygotowanie

1

W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę z cukrem/ksylitolem, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami a w drugiej dyniowe purèe, z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny/octem jabłkowym i otartą skórką z pomarańczy.

2

Następnie połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, wymieszać.

3

Na koniec dodać suszone wiśnie i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

4

Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 °C i piec około godziny (do suchego patyczka).

6

Upieczone i wystudzone ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ulubionymi orzechami

dyniowe1

 

Spróbuj również

  • Margot

    Oooo i mam ciasto na na nadchodzącą niedziele . Magda one takie lekko piernikowe? Madzia a to drożdżowe z jabłkami jak robisz? Bo jakoś tak mi zapachniało jabłkami i drożdżówką :D

  • Ala to koniecznie daj z nać czy wyszło okej jak zrobisz. A jeśli chodzi o drożdżowe z jabłkami to ja robię na podstawie tej babki http://ammniam.pl/babka-drozdzowa-z-marchewkowym-puree/ tylko puree marchewkowe zamieniam na dyniowe i zamiast oleju i mleka dodaję tylko mleko kokosowe tłuste takie i 2-3 łyżki syropu klonowego lub cukru pudru trzcinowego. Wszystko na oko, tak żeby wyszło ładne elastyczne ciasto. Potem je rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej na całej powierzchni kładę jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem i cukrem trzcinowym. Zwijam w roladę. Wkładam do kekówki, odstawiam jeszcze raz do wyrośnięcia. Potem pikę w 180 C. Albo też Roladę przed pieczeniem kroję na kawałki i robię drożdżówki. Muszę to w końcu spisać dokładnie i wrzucić na bloga :-)

  • Margot

    Dam znać zaraz po niedzieli. Madzia dziekuję za wytłumaczenie , choć taki gotowy przepis, masz rację , bardzo by się przydał :)

  • marzy mi się to ciacho do kawy… teraz mi się chyba będzie po nocach śnić dopóki go nie upiekę! :D dyniowe wypieki idealne na jesień :) piękne zdjęcia!

  • Dziękuję :-) No to Daria nie masz wyjścia – musisz je upiec :-) Pozdrawiam

  • Super. A przepisz postaram się wrzucić niebawem :-)

  • Gosia

    A czy bez glutenu dałoby sie jakoś zrobić to ciasto…?

  • Nie próbowałam, ale zrobię i dam znać :-)

  • Gosia

    Upiekłam dziś:) zamiast mąki orkiszowej dodałam kukurydzianej i kokosowej, chyba się udało, ciekawa konsysyencja, troche się kruszy. Wyszło bardzo aromatyczne, Następnym razem dodam mniej skórki i przypraw. I

  • To super :) Spróbuję zrobić taką wersję. Jestem jej bardzo ciekawa :-)

  • Margot

    Upiekłam! Jedynie zamiast wiśni(nie było) dałam żurawinę . Pycha!!! Takie prawdziwie jesienne ciasto, wchodzi do stałego repertuaru

  • Cudownie Alcia. Niezmiernie się cieszę, że Ci smakowało. Twoja ocena duzo dla mnie znaczy. Dzięki. Ściskam

  • Gosia

    wczoraj zrobilam dokladnie jak w przepisie, pyszne choc na dole jakby lekki zakalec, to ciasto bardzo uroslo, w wersji bezglutenowej bylo bardziej zbite

  • Hmm nie powinno być zakalca :-) Ale ciasto urosło i opadło ?

  • Gosia

    Urosło na pewno, byłam zdziwona że tak bardzo urosło, jeszcze ciepłe je wyjełam z formy, wiec moze wtedy opadło…

  • Iwona Zduniak

    Co to jest pure z dyni? To gotowy proszek? Gdzie taki kupić? Czy można zastąpić dynia?

  • Puree z dyni to upieczona dynia i zmiksowana na gładko :-)

  • Iza

    Magda czy piekłaś to ciasto w wersji bezglutenowej?

  • Izo, niestety nie piekłam tego ciasta w wersji bezglutenowej. Muszę spróbować w końcu.

  • Anna

    Witam, czy można użyć puree z dyni hokkaido? :) jeszcze mi kilka zostało i chciałabym użyć do czegoś pyysznego :)

  • Tak, oczywiście :-)

  • tak, jak najbardziej.