Jaglany budyń piernikowy

Jest aromatyczny, rozgrzewający i sycący. Można zrobić go na śniadanie lub deser, w święta lub inny zimowy dzień. Doskonale smakuje na ciepło, ale na zimno też jest boski.

Uwielbiam miksować :) Rach- ciach i  w kilka minut mam gotowe zdrowe i przepyszne danie. Czego chcieć więcej ?

Budyń można modyfikować, część jaglanki zastąpić amarantusem czy komosą ryżową. Można podawać go z kokosową bitą śmietaną lub kremem z nerkowców czy migdałów. Posypać pestkami granatu. Możliwości jest bez liku :-)

Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakuje :-) Lubicie takie miksy ?

budynpiernikowy1

Jaglany budyń piernikowy

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka z orzechów laskowych lub innego roślinnego
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1/2 łyżeczki i szczypta domowej przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao lub 2 łyżeczki karobu
  • 2 łyżki melasy z karobu
  • odrobina skórki z pomarańczy
  • 3-4 suszone śliwki
  • miód lub syrop klonowy do smaku

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować na gładki budyń. W razie potrzeby dodać nieco więcej mleka. Dosłodzić do smaku miodem lub syropem klonowym. Posypać płatkami migdałowymi lub ulubionymi orzechami.

Spróbuj również