Gulasz paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą i grillowanym bakłażanem

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na danie jednogarnkowe – gulasz paprykowo-pomidorowy. Proste, pyszne i sycące. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki ładnie się przegryzą. Znakomite zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Najbardziej pracochłonne w przygotowaniu tego dania jest krojenie warzyw, ale mimo to robi się je w mig.
Jeśli nie chcecie grillować bakłażana, możecie po prostu udusić go razem z pozostałymi warzywami – w takiej wersji danie też  będzie smaczne.
Zachęcam Was do eksperymentów z przyprawami. Ja dodałam nieco cynamonu i czarnuszki, ale można pokombinować też z innymi – np. kminem rzymskim, kolendrą, czy oregano.
Ciecierzycę można zamienić na fasolę albo ją zupełnie pominąć, a orzechy włoskie zastąpić laskowymi albo ziarnami sezamu.
 Gdy zrobicie to danie to koniecznie napiszcie  w komentarzu, czy Wam smakowało.

 

gulaszwarzywny1

 

 

Gulasz pomidorowo - paprykowy z ciecierzycą i grillowanym bakłażanem

Drukuj przepis
Porcje: 3-4

Składniki

  • 1 cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 8 średniej wielkości soczystych pomidorów np. malinowych,
  • 2 niezbyt duże papryki czerwone,
  • 1 średni bakłażan
  • szklanka ugotowanej wcześniej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki lub zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 - 2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • sól
  • orzechy włoskie
  • świeża kolendra lub natka

Przygotowanie

1

Bakłażana pokroić w plastry grubości 3-4 mm rozłożyć na talerzu, posolić i odstawić na około 30 minut.

2

W tym czasie w dużym garnku zeszklić na niewielkiej ilości oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.

3

Dodać do nich pokrojone w kostkę papryki, a potem pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki.) oraz cynamon.

4

Całość dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności można dodać nieco wody.

5

W międzyczasie na patelni grillowej podsmażyć (bez dodatku tłuszczu) z obu stron plastry bakłażana.

6

Gdy ostygną przekroić je wzdłuż na dwie lub trzy części i dodać do reszty warzyw wraz z ciecierzycą i czarnuszką.

7

Całość wymieszać i jeszcze chwilę dusić, w razie konieczności można wlać jeszcze nieco wody. Doprawić do smaku solą. Danie jest gotowe gdy wszystkie warzywa są mięciutkie.

8

Gotowe danie włożyć do miseczek, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

9

Podawać z brązowym ryżem, komosą ryżową lub pieczywem.

gulaszwarzywny

Spróbuj również

  • natalia

    coś w moim stylu.. Pychota :D

  • mopswkuchni.net

    Bardzo fajne danie z psiankami. Zapraszam Cię do dodania go do akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

  • Pingback: samo dobro | #awkwardhashtags()

  • Gosia

    Pyszne:) Zrobiłam w wersji z kminkiem i było bardzo smaczne, ale ostatnio spróbowałam tylko z odrobiną soli i pieprzu (bez cynamonu i kminku) i chyba taka łagodna wersja smakuje mi najbardziej, Kolejnym razem mam nadzieję uda mi się spróbowac z czarnuszką. A i jeszcze ….niebiański jest ten bakłażan, zjadłam połowe.

  • Super. Bardzo się cieszę, że smakowało :-) Pozdrawiam

  • Gosia

    Hmm nie wiem jak to jest ale wszystko co przygotowuje z Twojej strony nie dość że wychodzi to jeszcze jest bardzo smaczne. Chyba mamy podobne kubki smakowe :-) Od 3 tyg
    z powodów zdrowotnych jestem na diecie prawie wegańskiej (prawie bo nie toleruje wszystkich strączków poza ciecierzycą i zgodnie z zaleceniem dietetyka muszę wspomagać się rybami lub mięsem) stąd bardzo często korzystam z Twoich przepisów i jak znajdę czas na poszukiwanie Twojej książki to z pewnością ją kupie. Pozdrawiam.

  • Gosiu, bardzo się cieszę, że trafiam w Twoje gusta smakowe :-) Mam nadzieję, że książka również przypadnie Ci do gustu :-) Pozdrawiam serdecznie.