Domowa przyprawa piernikowa

Mamy poniedziałek, ale przepisu śniadaniowego dzisiaj wyjątkowo nie będzie. Zamiast niego przygotowałam dla Was pierwszy przepis świąteczny – na domową, aromatyczną przyprawę piernikową. Nie trudno ją zrobić, a jest zdecydowanie lepsza od tej kupionej w sklepie.

Sklepowa przyprawa, często w składzie zamiast samych przypraw zawiera makę pszenną, cukier i kakao. Po co ?

Lepiej zrobić sobie w domu swoją własną piernikową przyprawę. Jest banalnie prosta  i błyskawiczna do wykonania. Pachnie bosko.  Możecie dobrać do niej takie składniki jakie lubicie najbardziej, a pominąć te za którymi nie przepadacie. Nie ma to jak mieć pełną kontrolę :-) Jeśli jeszcze nie robiliście piernikowej przyprawy, zróbcie koniecznie :-)

przyprawapiernikowa

 

Domowa przyprawa piernikowa

Drukuj przepis

Składniki

  • 50 g kory cynamonu
  • 15 g suszonego imbiru
  • 15 g kardamonu wyłuszczonego z łupin
  • 15 g goździków
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 5 g kolendry
  • 5 g ziela angielskiego
  • 5 g anyżku (w całości)
  • 5 g mielonej wanilii
  • 1-2 g czarnego pieprzu lub kolorowego

Przygotowanie

1

Korę cynamonu połamać na mniejsze części (można pomóc sobie młotkiem albo tłuczkiem).

2

Następnie włożyć ją z innymi przyprawami do młynka do kawy.

3

Zmielić na piasek. Przełożyć do szklanego słoiczka, szczelnie zakręcić.

Ps. A jeśli mieszkacie w Gliwicach (moi rodzinnym mieście) lub okolicach to już w najbliższą niedzielę odbędzie się tam bardzo ciekawe wydarzenie – Slow Shopka, czyli świąteczne bycie razem. W ramach niego wiele ciekawych warsztatów m.in.warsztaty coachingowe, dekorowanie pierników, robienie wianków zimowych. Zajrzyjcie koniecznie !

Spróbuj również