Daktylowe trufle z sezamem

Gdy mam ochotę na coś słodkiego albo wpadną niespodziewani goście, często robię wtedy daktylowe trufle z sezamem.

Bo są pyszne, robi się je w mig, a do ich przygotowania wystarczy mieć tylko trzy składniki.

Daktyle, kakao i sezam tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Trufle  rozpływają się w ustach. To świetna propozycja dla małych i dużych łakomczuchów – bez cukru i pustych kalorii. Idealne do lunxboxa

truflesezamowe2

Trufle z sezamem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1,5 szklanki suszonych daktyli
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki lekko podprażonego jasnego sezamu + 2-3 łyżki do obtoczenia trufli

Przygotowanie

1

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 5 minut aż zmiękną.

2

Następnie starannie je odcedzić i osuszyć z nadmiaru wody.

3

Potem daktyle zmiksować wraz z kakao i wanilią na gęstą masę.

4

Na koniec dodać 2 łyżki sezamu i za pomocą dłoni całość wymieszać.

5

Formować niewielkie kulki i obtoczyć je w sezamie.

6

Z podanej porcji wychodzi około 9 trufli.

Notatki

Część daktyli można zastąpić suszonymi wiśniami lub żurawiną.
Do trufli można dodać przyprawy np. kardamon lub cynamon.
W wersji delux dla dorosłych daktyle można namoczyć w mocnym naparze z kawy.
Trufle można przechowywać w lodówce okołó tygodnia.

trufle_sezamowe

Spróbuj również