Ciasto makowe z jaglanym budyniem waniliowym i polewą czekoladową

Oto moja ostatnia propozycja świateczna – pyszne ciasto z makiem. Wiem, że to na ostatnią chwilę, ale może jeszcze zdążycie je przygotować na święta. A jeśli nie to przecież można zrobić je na inną okazję, albo i bez okazji, gdy tylko najdzie Was ochota ;-)

Mak, budyń i czekolada to trio które bardzo lubię. A takie ciacho śniło mi się ostatnio po nocach, więc w końcu je zrobiłam ;-)

Ciasto  możecie dodatkowo przełożyć śliwkowymi powidłami albo dżemem wiśniowym.  Jeśli nie macie czasu, czy ochoty, możecie nie przekładać go niczym, tylko polać polewą, też będzie dobre.

Enjoy !

ciastomakowe

 

Ciasto makowe z jaglanym budyniem waniliowym i polewą czekoladową (ciasto na podstawie przepisu od MatkiWeganki)

Drukuj przepis

Składniki

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej/pszennej jasnej, typ 500
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • budyń:
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mielonej wanilii, lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka masła z nerkowców lub orzechów makadamia lub 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
  • polewa:
  • 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (100 g)
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego płynnego
  • 8 -10 łyżek mleka kokosowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta: W misce wymieszać ze sobą przesiane mąki, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać olej z syropem klonowym/miodem i mlekiem. Następnie połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać przyprawy i sok z cytryny. Wymieszać, wylać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C przez 45- 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na pół w poprzek. Dolną część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.

2

Sposób przygotowania budyniu jaglanego: Kaszę przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Mleko zagotować, wsypać do niego kaszę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż kasza szię rozpadnie, zrobi się gęsta i wchłonie wodę, około 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodać masło z nerkowców/olej, syrop klonowy/miód, sok z cytryny, wanilię. W razie potrzeby dodać nieco więcej tych składników, wg własnego gustu. Całość zmiksować na gładki budyń. Po chwili budyń wlać na część ciasta znajdującą się w tortownicy i delikatnie przykryć go drugą częścią ciasta. Odstawić, aż budyń stężeje i ostygnie.

3

Sposób przygotowania polewy czekoladowej w kąpieli wodnej: Do miseczki włożyć wszystkie składniki. Następnie miskę postawić na garnek z gotującą się na małym ogniu wodą. Mieszać zawartość miski do czasu, aż czekolada rozpuści się i wszystkie składniki połączą w jednolitą polewę. Zdjąć miskę z garnka, wlać polewę na ciasto i rozprowadzić po całości. Posypać wiórkami kokosowymi.

ciastomakowe1

Spróbuj również

  • często właśnie wykorzystuję budyń jaglany, jako masę do ciast, świetne ciacho!! :)

  • jest fantastyczne! bardzo pomysłowe, do tego zdrowe i bez wątpienia musi smakować obłędnie :) przepis koniecznie zapisuję, a jak nie wykorzystam teraz to na pewno po świętach, bo trudno jest się powstrzymać by nie zrobić takiego wypieku :)
    Wesołych Świąt! :)

  • emka

    Robiłam niedawno podobne, tylko bez maku. Przepis dałam na wegedzieciaka. Dzisiaj właśnie będę robić ponownie więc dziękuję za inspirację, dodam mak :)

  • ale piękne ciasto
    Madzia Wesołych Świąt ż

  • Dziękuję Alu. Tobie równieź – dobrych, pięknych Świąt :)

  • Ciasto wyglada cudnie od razu bym jadła:-) na pewno wkrótce je zrobię. Pozdrawiam i życzę wesołych Świat!

  • Melka, zrób i koniecznie daj znać, czy wyszło i czy smakowało :-) Pozdrawiam i dziękuję za życzenia. Tobie również wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

  • Emka nie ma za co :-) Pozdrawiam

  • Ja mam pytanie o ten proszek do pieczenia. Zauważyłam, że po takim zwykłym z supermarketu Adaś dostaje uczulenia. Czy to może być wina fosforanów, może coś czytałaś na ten temat. Myślisz, że taki ze sklepu ekologicznego będzie ok?

  • Ewo, bardzo możliwe. Spróbuj proszku eko na bazie kamienia winnego i sody oczyszczonej. Pozdrawiam

  • Niby się ostatnio odchudzam, ale chyba zrobię to ciasto :)

  • Ela, zrób, nie pożałujesz :-)

  • Agnieszka

    Witam,
    jestem na dość specyficznej diecie i jedyne mąki jakich mogę używać to mąka gryczana, kokosowa, migdałowa, jaglana, mąka z quinoa plus otręby owsiane.
    Czy jest możliwe zrobienie tego ciasta z powyższych mąk (może mieszanka kilku byłaby ok)?
    P.s. Mogę też jeść mak oraz wszelkie pestki, sezam, siemię lniane i orzechy.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam

  • Agnieszko, nie próbowałam robić tego ciasta z mąk bezglutenowych, ale może poeksperymentuję i jak mi wyjdzie to dam znać :-)

  • Monika

    Witam, polecam ciasto. Wykorzystałam przepis i przerobiłam ciasto na tort urodzinowy dla moich alergików (na 3 urodziny) polewając polewą czekoladową. Było nieziemsko pyszne! polecam!!!!

  • Magda Gembacka

    Czadowo ! :-)

  • Katarzyna Szalast

    Mam pytanie. Czy ta polewa czekoladowa po schlodzeniu stężeje ? Zastanawiam się czy by nie można ją użyć do posmarowania z zewnątrz tortu ? Pozdrawiam

  • Katarzyna Szalast

    O i mam odpowiedz. Dzięki 😄

  • Katarzyna Szalast

    Monika a czym przekladalas torta?

  • :-)

  • Podejrzewam, że masą jaglaną :-)

  • Katarzyna Szalast

    Przepis rewelacja!!!!!! Uwielbiam Twojego bloga. Przerobilam również na tarta z tym że zrobiłam cztery warstwy ciasta dwie przełożyłam wybitnym mlekiem kokosowym z owocami a jedną budyniem i pola mam czekolada. Przepyszne wyszło dziękuję 😄

  • Nie ma za co :-) Super, że jesteś zadowolona z efektu. Pozdrawiam.

  • Gosia

    Zrobiłam to ciasto rok temu – pyszne, tylko nie wyszedł mi budyń, tzn rozpływał się. Chciałabym zrobić je ponownie, warto może o cos zadbac robiac budyn, o czymś pamietac. Masz Madziu jakies wskazówki:) Pozdrawiam:)

  • Gosiu, najważniejszą kwestią jest prawidłowe ugotowanie kaszy jaglanej. Nie powinno zostać tam ani odrobinę wody. Wtedy kasza nie powinna się rozpływać.

  • Justyna Pawłowska

    przyznam, że nie jestem weteranem kuchni i mam pytanko odnośnie maku – jakoś go powinnam wcześniej przygotować? sparzyć, zmielić?

  • Z makiem nie trzeba robić nic, tylko dodać go do mąki :)

  • Justyna Pawłowska

    wyszło pysznie! może nie tak pięknie, ale i tak pysznie:) i a’la sernik z dynią i deser migdałowo-jaglany też:) chyba ten ostatni jest jednak moim faworytem. wielkie dzięki!

  • Super ! Dzięki za dobre wieści :-)

  • Qchniazdrowia/Magda

    Madziu, mak mielony?

  • Nie, niemielony :-)

  • werpa

    Czy 3 szklanki mleka na 2/3 kaszy to trochę nie za dużo? optymalnie było by 2-2,5 szklanki

  • Nie jest za dużo. 2-2,5 szklanki też może być :-)

  • Magdalena

    Czy krem się nada do przełożenia tortu marchewkowego czy jednak smakowo to nie będzie zbyt dobre? :) Mam dosyć tortów oreo czy typowo czekoladowych z awokado. :)

  • Będzie pasować :-)