Czekoladowe ciastka z fasoli z piernikową nutą

Pyszne i proste do przygotowania ciastka z czarnej fasoli. Bez cukru, oleju i glutenu. Idealne na podwieczorek.

Ciastka są nieco kaloryczne, więc nie pochłaniajcie ich w zbyt dużej ilości :-) Nie są to jednak puste i bezwartościowe kalorie. Dzięki zawartości fasoli i masła migdałowego ciastka bogate są m.in.w białko, wapń, magnez, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B oraz błonnik.

Pyszne. Miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Znikają w mgnieniu oka.

ciastkafasolowe

Ciastka z czarnej fasoli z piernikową nutą

Drukuj przepis
Porcje: 8 sztuk

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej wcześniej czarnej fasoli
  • 1/2 szklanki masła migdałowego
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych bez cukru
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować na gładką gęstą masę.

2

Porcje ciasta nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki do lodów.

3

Następnie spłaszczyć je za pomocą noża na około 0,5 cm.

4

Piec w temperaturze 180 °C przez około 20-25 minut. Ciastka są gotowe, gdy całkowicie ostygną.

Notatki

Powidła śliwkowe można zamienić na mus z suszonych daktyli.
Zamiast przyprawy piernikowej można dodać cynamon.
Jeśli chcecie, żeby ciastka były bardziej słodkie dodajcie więcej ksylitolu.
Do ciastek można dodać rodzynki, żurawinę czy suszone wiśnie albo pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę.

Spróbuj również