Brokuły z porem i ziemniakami

Dzisiaj w roli głównej brokuły, por i ziemniaki, czyli trio doskonałe i proste, pyszne danie dla całej rodziny.

Niby nic specjalnego, a jednak danie to podbiło serca moich mężczyzn, a nawet dziadka – jedzeniowego konserwatysty, co to nowości nie lubi i unika jak może ;) Ja też bardzo je lubię, dlatego często gości na naszym stole :-) No i wiem, że wyskoczyłam z tymi brokułami ciut przed sezonem, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Nie mogłam się powstrzymać ;-)

brokul1

Brokuły z porem i ziemniakami

Danie dla maluszka bez soli i orzechów, ze zmielonym słonecznikiem i sosem porowym po 10  m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 brokuł,
1 kg ziemniaków,
3-4 pory (część biało-zielona)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
lekko podprażone pestki słonecznika lub pistacje lub posiekane migdały lub orzeszki pinii,
rukola (opcjonalnie),
koperek lub natka pietruszki

Pokrojonego drobno pora wrzucić na patelnię, wlać troszkę wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości (można dodać też ciut oliwy). Ugotować ziemniaki i brokuły.
Następnie jeszcze ciepłe ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do nich małe różyczki brokuła i por. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać. Obficie posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i pestkami słonecznika lub innymi ziarnami czy orzechami. Jeszcze raz wymieszać i konsumować.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Z pora można zrobić sos i w takiej postaci dodać do dania. Wystarczy  zblendować uduszone, miękkie pory z niewielką ilością wody lub bulionu warzywnego i 1-2 ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

brokul_2

Spróbuj również

  • Ewelajna25

    Dzięki za ten przepis! Uwielbiam brokuły i często robię, dziś gościły w zestawieniu ze szparagami, ale następnym razem wypróbuję Twoją wersję. Pomidorówka z jaglaną i przepisy na śniadania już dawno weszły na stałe do naszego jadłospisu:)

  • Magda , u ciebie same najlepsze dania, najlepsze z najlepszych
    Madziu jak robisz budyń, kisiel i galaretkę z rabarbaru , bo mi ślinianki pobudziłaś komentarzem u mnie:D

  • Magdalena

    Dzięki Ala :-) Budyń robię tak http://ammniam.pl/kruche-babeczki-z-budyniem-rabarbarowym-i-truskawkami/, kisiel podobnie, tyle że zamiast mleka uzywam soku jabłkowego, a galaretkę około 1,5-2 szkl pokrojonego rabarbaru gotuję do miękkości w 200 ml soku jabłkowego, dodaję agar (1 łyżeczkę) rozprowadzonego w odrobinie wody, mieszam gotuję kilka minut, dosładzam do smaku syropem klonowym, ksylitolem lub innym słodem, czasami dodaję wanilię, trochę wody różanej. Czasami wszystko miksuję na gładko, a czasami nie :-) Przelewam do salaterek odstawiam i gotowe. Pycha :-)

  • Magdalena

    Ewelino, nie ma za co :-) Cieszę się niezmiernie, że ammniamowe przepisy zagościły w Twoim rodzinnym menu :-)

  • Magda , dziękuje *

  • Gosia

    Witam,
    podczytuję Twojego bloga od dawna i jestem pod wrażeniem prostoty niektórych dań- to akurat zagości w naszym menu na stałe (tyle że u nas z makaronem pełnoziarnistym zamiast ziemniaków)!
    Mój 3-letni „niegdyś niejadek” teraz prawie piszczy jak miksuję hummus albo guacamole:)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspiracje!

  • Magdalena

    Gosiu, to cieszy co piszesz :-) Fajnie, że ammniamowe przepisy trafiają w gusta kulinarne dzieci. Dziękuję i pozdrawiam.

  • Basia

    Pyszna sałatka :) będę czekała na sezon brokułowy z niecierpliwością, bo brokuły mrożone to już nie to :(

  • Magdalena

    Basiu, dokładnie, brokuły najlepsze w sezonie :-) Pozdrawiam.

  • Pingback: Sałatka z pomidorami, awokado i morelami | Ammniam()

  • Uprażyłam słonecznik z migdałami :)
    Por i ziarna robią to danie :)))
    Magda, jak zawsze – pyszność!

    Diana

  • Super. Cieszę się, że trafiam w Twoje smaki :-) Pozdrawiam