Bazyliowe lody z awokado na patyku

Gdy tylko robi się ciepło otwieram domową lodziarnię i przygotowuję lody  ze wsystkiego co mam pod ręką. A że moje dzieci uwielbiają lody, znalazłam sposób na przemycanie im w tej formie mniej lubianych przez nie warzyw. Oto bazyliowe lody z awokado.

Do awokado i bazylii przekonywać ich nie trzeba, ale, że miałam akurat taki pomysł na lody, zrobiłam :-) Dzieci były zachwycone. Lody zniknęły w sekundę :-)

lodybazyliowe

 

Bazyliowe lody z awokado

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki dużych listków bazylii (luźno ułożonych)
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Przelać do foremek do lodów i zamrozić.

Notatki

Można również przygotować takie lody w nieco inny sposób.
Najpierw należy zamrozić obrane, skropione sokiem z cytryny i zawinięte w folię spożywczą awokado, a następnie trzeba je pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze ze świeżą bazylią i pozostałymi składnikami.
Podawać w pucharkach.

Spróbuj również

  • margot

    Ja tam się dzieciom nie dziwię ,że tak szybko pochłonęły te lody , skład mega , wygląd boski

  • Dzięki Ala :-)

  • Adi

    Ślicznie wyglądają! A nie można by bez syropu? Nie chcę mieszać tłuszczu z cukrem, ze słodziwem, cukier sypany też odpada i owoce również. Czy wanilia jest wystarczająco słodka, by je osłodzić naturalnie? Albo jakie inne przyprawy – anyż?

  • Może stewia albo lukrecja ? Ewentualnie ksylitol, ale to już słodzik wysokoprzetworzony

  • Adi

    taak, właśnie wysuszona na wiór stewia załatwi sprawę osłodzenia :)