Zupa z soczewicą i warzywami
W szarobure dni, gdy z wielką tęsknotą wyglądamy słońca, nic tak nie poprawia nastroju jak talerz pysznej rozgrzewającej zupy. Zupa z soczewicą i warzywami – to jest to.
Dzisiaj zapraszam Was na słoneczną zupę, która podbiła podniebienia moich chłopaków. Ja też bardzo ją lubię. Jest prosta i szybka do przygotowania, złożona z łatwo dostępnych składników. Pyszna i zdrowa 🙂 Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
DrukujZupa z soczewicą i warzywami
Składniki
2/3 szkl. czerwonej soczewicy,
2–3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
1–2 pokrojone w kostkę marchewki,
1/2 małego selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
1,5 l wody
250 ml przecieru pomidorowego
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki curry
sól
Przygotowanie
- W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Następnie wlać 1,5 wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować.
- Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować.
- Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką.
Notatki
- Gdyby zupa była zbyt kwaśna można jej smak zrównoważyć dodając troszkę soku jabłkowego lub przecieru jabłkowego.
- Jeśli dzieci nie lubią kawałków pokrojonych warzyw zupę można zmiksować na krem.
- Zupę można podawać z grzankami lub chlebem.
Słowa kluczowe: soczewica
Taką zupę zjadłabym z przyjemnością. Uwielbiam zupy z soczewicą i warzywami
Twoje przepisy są przepyszne mniaaam:)
ale tu u smacznie u Ciebie 🙂 będę wracać 🙂
Dziękuję i zapraszam jak najczęściej 🙂
Ja też 🙂
Mnóstwo Twoich przepisów zagościło na stałe w mojej książce kucharskiej,czego nie spróbuję trafia w gust kulinarny mojej rodziny.Dziękuję za pyszne i zdrowe inspiracje
Aniu, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Dziś za oknem znowy pada śnieg, choć wczoraj była już nadzieja, bo cały dzień słońce świeciło. Z rana podły humor, więc pomyśłałam, że zrobię zdrowy obiad i poprawię sobie humor zupą z czerwonej soczewicy. Dzięki za ten przepis i za bloga 🙂
Zupę z soczewicy jadłam po raz pierwszy w życiu – choć już wiele wiosen przeżyłam. Na pewno zagości u nas na stałe 🙂 Moje dzieci i mąż zaakceptowali nowe danie w jadłospisie. To już kolejne, które wykorzystuję z Pani bloga. Dzięki za inspiracje! TAK TRZYMĆ!
Agnieszko, bardzo się cieszę, cala Twoja rodzinka polubiła ammniamowe menu 🙂 Pozdrawiam
Hej!
Zupę soczewicową gotuję dosyć często, ale pierwszy raz z takim zestawem przypraw, i muszę powiedzieć, że robi to dużą różnicę w smaku! Zupa pyszna, jak zresztą pozostałe z Twoich przepisów! Jutro biorę się za koktajl z komosy, od razu zrobię na więcej porcji 🙂 Dziękuję za zdrowe inspiracje kulinarne!
Smaczna ta zupka 🙂 Zrobiłam ją dziś pierwszy raz i w sumie mi poskamowała. Co prawda nie wyglądała zbyt apetycznie zaraz po ugotowaniu i po dodaniu przecieru, ale ją zmiksowałam na krem i teraz jest „palce lizać”! Do tego mojej rocznej córeczce ugotowałam cielęcinkę, wrzuciłam groszek ptysiowy i obiadek gotowy 🙂
Dominiko, super i o to chodzi 🙂 Pozdrawiam
Ge nial na! Nasza ulubiona zupa 🙂 Niesamowite, że coś tak zdrowego może być takie pyszne. Bardzo polecam
zupa pierwsza klasa! (; dałam razowe grzanki i kleks śmietany.. pycha!
Przepyszna 🙂 ja dodalam mniej przecieru 🙂 przez przypadek trafilam na bloga ale od dziś będę tu stałym gościem 🙂
Czy mogę zastąpić czerwoną soczewicę zieloną?
Marleno, można zastąpić zieloną:)
Rewelacja 🙂 właśnie ugotowałam moim bliźniakom
Asiu, cieszę się, że im smakowało 🙂
Już nieraz gotowałam, przepyszna zupa! Idealna na jesienne chłody 🙂
Ewo, bardzo się cieszę, że Ci smakuje 🙂
Czy taka zupa będzie smakowała bez przecieru pomidorowego? Córeczka ma uczulenie na pomidory.
Patrycjo, myślę, że tak 🙂 Pozdrawiam
Zrobiłam zupkę dla córeczki bez przecieru a dla Nas z przecierem 🙂 Obie wersje były smaczne, ale jednak z przecierem zupa jest lepsza 🙂
I w końcu, dzięki Pani blogu, trafiłam na dobry przepis na zupę z soczewicą 🙂
W następnej kolejności będzie zupa prowansalska 🙂
Pozdrawiam.
Patrycjo, cieszę się, że zupa smakowała 🙂 Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej 🙂
Pani Magdo.
Piszę pierwszy raz, ale będę pisał częściej. Jako ojciec 4,5 letniej córki chciałem zacząć gotować bardziej zdrowo, ale teraz jestem już zmuszony. Zrobiliśmy testy na nietolerancję i wyszło dużo produktów, których córka nie toleruje. Np. Cebula, seler, pomidor, ogórek, dynia.
Odnośnie przecieru pomidorowego pytanie już było.
Co mogę dać zamiast cebuli?
I na jakiej oliwie Pani podsmaża? Czytałem, że oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno nie jest dobra do smażenia. Jakiej oliwy stosuje Pani do smażenia, a jakich do innych celów?
Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc.
Jacek
Cześć Jacku, zamiast cebuli, możesz spróbować użyć takiej przyprawy o nazwie asafetyda, to przyprawa indyjska, która właśnie zastępuje cebulę lub czosnek. Co do olejów, to do krótkiego smażenia (podsmażenia cebuli, warzyw) można użyć oliwy z oliwek lub rzepakowego. Można smażyć też na oleju ryżowym, ewentualnie oleju kokosowym czy maśle klarowanym, ale te dwa ostatnie to tłuszcze nasycone, których powinno się unikać. Generalnie lepiej unikać długiego smażenia. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie 🙂
Bardzo dobra zupa 🙂 Dopiero pierwszy raz sprobowalam soczewice i to wlasnie w tej postaci. Moje kubki smakowe byly nastawione na troszke inny smak… w rezultacie zupa smakowala jak moja niegdys przyrzadzana fasolka po bretonsku. Uzylam zoltej soczeiwcy nie znajac jej smaku… taka fasolkowata 😉 Ta sama kompozycja przypraw plus duzo sosu pomidorowego, jednak calosc oslodzona cukrem dla otrzymania smaku slodko-kwasnego. Pyszotka 🙂
Przypadkiem trafilam na ten blog ale juz bardzo mi sie podoba, widze podobny smak. Nastepny w kolejce pasztet z soczewicy z garam masala… bedzie mniam 🙂
Super Dario, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.
To już (na razie 😉 3 zupa, którą „przejęliśmy” do domowego menu z tego bloga 🙂 Smakowo rewelacja, świetna proporcja i dobór przypraw, proste składniki, na talerzu kolorowo – mąż i dzieci (20 m-cy i 7 lat) zachwyceni! No i ja wiadomo też 🙂 Okazuje się, że zdrowe jest smaczne :))) Oby więcej takich receptur :)))
Aneta, bardzo się cieszę, że zupa przypadła Wam do gustu 🙂 Na pewno będzie jeszcze nie jedna pyszna zupa, bo kocham to danie 🙂
[…] Zupa z soczewicą i ziemniakami […]
Zupa jest rewelacyjna, zamiast curry dodaję kurkumę, nie dodaję selera bo alergizuje mojego syna, ale zupa i tak jest naszą ulubioną całej naszej trójki 🙂 uwielbiamy soczewicę pod każdą postacią. Dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie
Proszę bardzo. Ściskam 🙂
Cieszę się, że smakowała 🙂 Pozdrawiam
[…] śniadanie. W moim jesiennym repertuarze są zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Zupy z dynią, z soczewicą, z jarmużem, z kaszami. Nie może zabraknąć też zupy grzybowej, bo to jedna z moich ulubionych […]
Taka zupa nie dość, że poprawia humor smakiem to jeszcze słonecznym wyglądem! Czas na trochę Lata w kuchni! 🙂 Pychotka.
🙂 Cieszę się, że smakuje:)
🙂
Cieszę się 🙂
Ja nie dodaję curry ale podduszaną dynię i kurkumę 🙂
Fajny pomysł 🙂
Magdo, czy jest możliwość zastąpienia czymś cebuli i czosnku? Może por z jakimś dodatkiem? Przy chorej trzustce, cebula z czosnkiem odpadają 🙁
Cebulę i czosnek można zastąpić porem, ale por to ta sama grupa co czosnek i cebula. Ewentualnie można użyćasafetydy – przyprawy o smaku cebulki http://www.przyprawowy.pl/asafetida-asafetyda.html 🙂
Zrobiona i ląduje w przepiśniku. Łatwa w przyrządzeniu, szybka i tania. Nawet bez selera wyszła przepyszna i chyba się nie opanuję i zaraz zjem ją na śniadanie 😉 Dodatkowo gdy ktoś lubi pikantną kuchnię indyjską można dodać chili, szczyptę kurkumy dla zdrowia.
Dowód na to, że zupa wcale nie musi być na mięsie/ze śmietaną/makaronem by genialnie smakować. Niedługo próbuję kolejne przepisy, bo jak tak przeleciałam po tym blogu, widzę, że zapowiada się niezła uczta dla podniebienia 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
Uwielbiam te zupę ????
Za każdym razem gdy robię te zupę nie mogę wyjść z podziwu jej smaku ?
Pozytywnie mnie zaskoczyl smak tej zupy. Przepyszne urozmaicenie menu:) dziękuję za przepis
Nie ma za co 🙂 Cieszę się, że smakowała 🙂 Ściskam.
Moja konkubina poprosiła mnie o zrobienie zupy z soczewicy i otwarła mi ten przepis. Niestety na początku zaznaczono, że jest to porcja dla „maluszka po 12m życia”, więc w sumie nie wiedziałem, czy ilość składników przemnożyć x2 dla dorosłej osoby, a więc x4 dla 2 osób, choć z drugiej strony wydaje mi się, że podane ilości były zbyt duże dla takiego maluszka. W efekcie zamówiłem pizzę a zupę z soczewicy sobie odpuściłem 🙁
🙂 Z tych składników wychodzi około 4 dużych porcji zupy 🙂 Informacja o maluszku informuje, nie o tym, że jest to porcja dla maluszka, ale że maluszek też może ją zjeść jeśli skończył 12 miesięcy 🙂
czy soczewice nalezy moczyc przed uzyciem?
Nie trzeba.
Zupa przepyszna ☺ szybka i prosta do zrobienia a moja dwuletnia córeczka zajada że smakiem ? polecam wszystkim ?
Magdo dziekuję za przepis. Ja zrobiłem na świeżych kościach wieprzowych z mięskiem i też rewelacja 🙂
Dodałem też trochę lubczyku i cząbru. Bez curry i papryki. Ale też pyszna. dziękuje bardzo. Pozdrawiam
Piotrusiowi 18 mies. też bardzo smakowała 🙂
Czy taka zupa będzie smakowała bez przecieru pomidorowego? Córeczka ma uczulenie na pomidory.
Nigdy nie robiłam nigdy tej zupy bez pomidorów, ale może być dobra.Trzeba po prostu spróbować.
Zupa bardzo smaczna, szybka. Będe gotować, dziekuje za przepis 🙂 Następnym razem zrobię gęstszą, dodam wiecej ziemniaków i soczewicy.
Bardzo proszę. Cieszę się, że smakuje.
Dziekuje za super przepis! Pycha?
Proszę bardzo 🙂
Bardzo proszę. Cieszę się, że zupa smakuje.
Przyznam że lepszej zupy z soczewicy nie jadłam! Bardzo dobra kompozycja smaków:)
Robiłam nie raz. Pyszna, szybka i pożywna.
Czy tylko ja nie widzę przepisów? Pomocy!
Gotowałam kiedyś zupę z soczewicy wg innego przepisu, ale ten zwyciężył. Zupa jest rewelacyjna!
Bardzo dobra zupa! Przyjemny, nieskomplikowany przepis na szybką zupę, przepis nie wymaga dużo składników. Moje dziecko (krytyk kulinarny) zjadło z przyjemnością.