Przepyszna zupa z młodych warzyw z soczewicą
Oto prosta, pyszna i lekka zupa z młodych warzyw i soczewicy, która podbiła ostatnio podniebienia moich dzieci. Jest szybka do przygotowania i złożona z samych łatwo dostępnych, sezonowych składników.
Przygotowując taką zupę można ją modyfikować po swojemu dodając inne warzywa np. kalafior, brokuły czy szparagi. Wszystko zależy od tego, co macie akurat w lodówce.
Zupa ma łagodny smak. Jest idealna dla dzieci. Przyprawiłam ją mieloną kozieradką i solą ziołową (sól z dodatkiem czosnku, korzenia i liści lubczyku, cebuli, korzenia i liści pietruszki, oregano i cząbru).
Jeśli Wasze pociechy nie lubą zup z pokrojonymi w środku warzywami, możecie po prostu zmiksować zupę na krem.
Spróbujcie koniecznie.
DrukujPrzepyszna zupa z młodych warzyw z soczewicą
Składniki
1 młoda cebula
2 łodygi selera naciowego
2 młode marchewki
1 korzeń pietruszki
3 młode ziemniaki
1 mała kalarepka
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka mielonej kozieradki
2 łyżeczki soli ziołowej (użyłam z Dary Natury) lub pieprzu ziołowego
sól
koperek, szczypiorek
1–1 1/4 l wody
Przygotowanie
- W dużym garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę na odrobinie oleju rzepakowego lub oliwie.
- Następnie dodać do niej kolejno pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i jeszcze chwilę smażyć.
- Potem zalać całość 1 litrem gorącej wody, zagotować.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i przepłukaną wcześniej soczewicę. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, a soczewica rozpadnie się.
- Na koniec zupę doprawić kozieradką, solą ziołową i solą.
- Gotową zupę przelać do miseczek i posypać świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.
Słowa kluczowe: kalarepa, marchewka, pietruszka, seler naciowy, soczewica
No tak czas już na te leciutkie zupy 🙂 U ciebie Madziu podkręcona kolendrą 😉
p.s ostatnio robiłam moim gościa twoje pasty z kalafiora pieczonego z masłem orzechowym i brokułową tez z masłem , ochów i achów nie było końca 🙂
Lubię baaardzo takie zupy 🙂 Alu i cieszę się, że pasty smakowały Twoim gościom 🙂 Ściskam
Ja też 🙂 mi tez ,Jutro będzie ta co lubi Karola czyli szpinakowa
Och, szpinakowa też bardzo dobra 🙂