fbpx Drukuj

Przepyszna zupa z młodych warzyw z soczewicą

Powiększ

Składniki

1 młoda cebula
2 łodygi selera naciowego
2 młode marchewki
1 korzeń pietruszki
3 młode ziemniaki
1 mała kalarepka
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka mielonej kozieradki
2 łyżeczki soli ziołowej (użyłam z Dary Natury) lub pieprzu ziołowego
sól
koperek, szczypiorek
11 1/4 l wody

Przygotowanie

  1. W dużym garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę na odrobinie oleju rzepakowego lub oliwie.
  2. Następnie dodać do niej kolejno pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i jeszcze chwilę smażyć.
  3. Potem zalać całość 1 litrem gorącej wody, zagotować.
  4. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i przepłukaną wcześniej soczewicę. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, a soczewica rozpadnie się.
  5. Na koniec zupę doprawić kozieradką, solą ziołową i solą.
  6. Gotową zupę przelać do miseczek i posypać świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.

Słowa kluczowe: kalarepa, marchewka, pietruszka, seler naciowy, soczewica

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x