1 młoda cebula 2 łodygi selera naciowego 2 młode marchewki 1 korzeń pietruszki 3 młode ziemniaki 1 mała kalarepka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki soli ziołowej (użyłam z Dary Natury) lub pieprzu ziołowego
sól
koperek, szczypiorek 1–1 1/4 l wody
Przygotowanie
W dużym garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę na odrobinie oleju rzepakowego lub oliwie.
Następnie dodać do niej kolejno pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i jeszcze chwilę smażyć.
Potem zalać całość 1 litrem gorącej wody, zagotować.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i przepłukaną wcześniej soczewicę. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, a soczewica rozpadnie się.
Na koniec zupę doprawić kozieradką, solą ziołową i solą.
Gotową zupę przelać do miseczek i posypać świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.
Słowa kluczowe: kalarepa, marchewka, pietruszka, seler naciowy, soczewica
Na tej stronie wykorzystujemy cookie. Aby kontynuować użytkowanie strony (treść poprawnie się wyświetli po akceptacji), zaakceptuj politykę prywatności.
Zgadzam sięPolityka prywatności