Wegańska zupa kurkowa z bobem – pyszna i sycąca
Niedawno wspominałam Wam, że uwielbiam kurki z bobem i obiecałam różne dania z tym duetem. Zatem dotrzymuję słowa i przedstawiam kolejną smakowitą propozycję. Zupa kurkowa z bobem rządzi w tym sezonie.
Na niepogodę najlepsza jest dobra zupa, prawda ? Zatem nie traćcie czasu i ugotujcie zupę z kurek. Gwarantuję, że humor od razu Wam się poprawi 😉
DrukujWegańska zupa kurkowa z bobem – pyszna i sycąca
- Porcja: 4 1x
Składniki
1 duża cebula lub dwie mniejsze
250 g kurek
5 średnich ziemniaków
1l bulionu warzywnego
15 –20 dużych igiełek świeżego rozmarynu
1,5-2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub wody* w dużym garnku wraz z rozmarynem.
- W międzyczasie dokładnie wypłukać i oczyścić kurki, a następnie pokroić je w mniejsze kawałki ( jeśli są bardzo drobne można pominąć ten etap).
- Tak przygotowane grzyby włożyć do garnka z cebulą i dusić około 5 -8 minut, aż ładnie się przysmażą.
- Następnie dodać do nich obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać gorącym bulionem i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie (około 15 minut).
- Następnie z garnka odlać 1-2 szklanki zupy wraz z ziemniakami i kurkami i zmiksować je w blenderze, a potem wlać z powrotem do garnka (jeśli lubisz gęste zupy zmiksuj 2 szklanki), wymieszać.
- Na koniec dodać do zupy ugotowany bób. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: kurki, bób, ziemniaki
ojjj zjadłabym 😀
[…] zaczyna się na nie sezon, kupuję je często i przygotowuję z nich różne dania – np. zupę kurkową albo szybkie danie z kurek i dyni. No i oczywiście robię pastę fasolowo-kurkową, która wybornie […]