fbpx Drukuj

Wegańska zupa kurkowa z bobem – pyszna i sycąca

zupa kurkowa z bobem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 duża cebula lub dwie mniejsze
250 g kurek
5 średnich ziemniaków
1l bulionu warzywnego
1520 dużych igiełek świeżego rozmarynu
1,5-2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub wody* w dużym garnku wraz z rozmarynem.
  2. W międzyczasie dokładnie wypłukać i oczyścić kurki, a następnie pokroić je w mniejsze kawałki ( jeśli są bardzo drobne można pominąć ten etap).
  3. Tak przygotowane grzyby włożyć do garnka z cebulą i dusić około 5 -8 minut, aż ładnie się przysmażą.
  4. Następnie dodać do nich obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać gorącym bulionem i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie (około 15 minut).
  5. Następnie z garnka odlać 1-2 szklanki zupy wraz z ziemniakami i kurkami i zmiksować je w blenderze, a potem wlać z powrotem do garnka (jeśli lubisz gęste zupy zmiksuj 2 szklanki), wymieszać.
  6. Na koniec dodać do zupy ugotowany bób. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: kurki, bób, ziemniaki

2
0
Would love your thoughts, please comment.x