Zupa-krem z zielonego groszku

Dzisiaj kolejne zielone danie – krem ze świeżego groszku z miętą i migdałami.

Zielony to piękny kolor. Kiedyś mój ulubiony, do tego stopnia, że prawie wszystko miałam w tym kolorze ;-) Dzisiaj trochę spoważniałam ;-), ale sentyment został, a zielony nadal lubię, głównie w kuchni i na łonie natury. Cudownie uspokaja i koi.

Natomiast mój Kacperio woli kolor niebieski. Prawie wszystkie przedszkolne i nieprzedszkolne dzieła plastyczne są w tym kolorze. Nawet ubrania lubi niebieskie, no chyba, że jest na nich dinozaur to wtedy mogą być i zielone :-)

Dzisiaj zapraszam Was na szybki i smaczny krem  z zielonego groszku. W końcu udało mi się go zdobyć. Bo niestety własnego nie posiałam. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował :-)

Krem z zielonego groszku
(przepis pochodzi z Fundacji Wiemy Co Jemy, lekko zmodyfikowany)

Danie dla maluszków po 12 m.ż. bez soli, orzechów i migdałów po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Składniki:
2 szklanki świeżego zielonego groszku (ewentualnie mrożonego),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 szklanki namoczonych wcześniej migdałów (bez skórki) lub orzechów nerkowca,
20 ml (4 łyżeczki) wyciśniętego soku z cytryny,
łyżeczka świeżego lubczyku,
1 -2 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej,
1 pęczek świeżej mięty lub koperku,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
sól do smaku.

Pokrojono drobno cebulę i posiekany czosnek poddusić w niewielkiej ilości bulionu. Następnie dodać groszek i resztę bulionu. Gotować do momentu, aż groszek będzie miękki. Odstawić z ognia,  dodać posiekaną sałatę, miętę, lubczyk, migdały lub orzechy nerkowca i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny i solą. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Zupę podwać z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem.
Miętę można zastąpić świeżym koperkiem.

Smacznego !

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

11
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
NataliaMagdalenaAnnNazwapluszowenakrachymspodzie Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
aga w kuchni
Gość

pięknie podane :)

margot
Gość

Madziu, zupa z groszku u ciebie wygląda na czarodziejską i pewnie taką jest
czarujesz pięknem i zdrowym jedzeniem
a to zdjęcie groszku mistrzowskie

Krysia
Gość

Widzę że udało Ci się zdobyć piękny młody groszek, zazdroszczę:) u mnie w okolicy takiego nie ma… Co do zupy, to bardzo mi się podoba pomysł z migdałami. Sama zawsze dodaje startego parmezanu, może czas na zmiany?
Co do samych migdałów to polecam je też w hiszpańskiej zupie cebulowej.

nakrachymspodzie
Gość

bardzo apetyczne zdjęcia…pozdrawiamy

pluszowe
Gość

pięknie! smakowicie wygląda :)

AnnNazwa
Gość

…zrobiłam dziś na obiad – chciałam nawet zrobić zdjęcie, ale … nie zdążyłam :)
…jednogłośnie zachwyceni, jak rzadko kiedy.
Kto nie próbował polecam. My jedliśmy z koperkiem. Do tego grzanki były :) pycha!!!

Natalia
Gość

zrobiłam dzisiaj na kolacje, przepyszne ;)