Zupa-krem z zielonego groszku
Dzisiaj kolejne zielone danie – krem ze świeżego groszku z miętą i migdałami.
Zielony to piękny kolor. Kiedyś mój ulubiony, do tego stopnia, że prawie wszystko miałam w tym kolorze 😉 Dzisiaj trochę spoważniałam ;-), ale sentyment został, a zielony nadal lubię, głównie w kuchni i na łonie natury. Cudownie uspokaja i koi.
Natomiast mój Kacperio woli kolor niebieski. Prawie wszystkie przedszkolne i nieprzedszkolne dzieła plastyczne są w tym kolorze. Nawet ubrania lubi niebieskie, no chyba, że jest na nich dinozaur to wtedy mogą być i zielone 🙂
Dzisiaj zapraszam Was na szybki i smaczny krem z zielonego groszku. W końcu udało mi się go zdobyć. Bo niestety własnego nie posiałam. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował 🙂
DrukujZupa-krem z zielonego groszku
Składniki
2 szklanki świeżego zielonego groszku (ewentualnie mrożonego),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 szklanki namoczonych wcześniej migdałów (bez skórki) lub orzechów nerkowca,
20 ml (4 łyżeczki) wyciśniętego soku z cytryny,
łyżeczka świeżego lubczyku,
1 –2 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej,
1 pęczek świeżej mięty lub koperku,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
sól do smaku.
Przygotowanie
- Pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek poddusić w niewielkiej ilości bulionu.
- Następnie dodać groszek i resztę bulionu.
- Gotować do momentu, aż groszek będzie miękki.
- Odstawić z ognia, dodać posiekaną sałatę, miętę, lubczyk, migdały lub orzechy nerkowca i wszystko zmiksować na gładki krem.
- Doprawić sokiem z cytryny i solą.
- Gdyby zupa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego.
- Zupę podawać z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem.
- Miętę można zastąpić świeżym koperkiem.
Notatki
(przepis pochodzi z Fundacji Wiemy Co Jemy, lekko zmodyfikowany)
Danie dla maluszków po 12 m.ż. bez soli, orzechów i migdałów po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk
Słowa kluczowe: Zupa-krem z zielonego groszku
pięknie podane 🙂
Madziu, zupa z groszku u ciebie wygląda na czarodziejską i pewnie taką jest
czarujesz pięknem i zdrowym jedzeniem
a to zdjęcie groszku mistrzowskie
Ala, dziękuję. Pięknie to napisałaś 🙂 Pozdrawiam.
Widzę że udało Ci się zdobyć piękny młody groszek, zazdroszczę:) u mnie w okolicy takiego nie ma… Co do zupy, to bardzo mi się podoba pomysł z migdałami. Sama zawsze dodaje startego parmezanu, może czas na zmiany?
Co do samych migdałów to polecam je też w hiszpańskiej zupie cebulowej.
bardzo apetyczne zdjęcia…pozdrawiamy
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Krysiu, ja do tej pory też miałam problem z jego znalezieniem, ale w końcu przeszukałam dokładnie cały bazarek i wreszcie znalazłam 🙂
pięknie! smakowicie wygląda 🙂
…zrobiłam dziś na obiad – chciałam nawet zrobić zdjęcie, ale … nie zdążyłam 🙂
…jednogłośnie zachwyceni, jak rzadko kiedy.
Kto nie próbował polecam. My jedliśmy z koperkiem. Do tego grzanki były 🙂 pycha!!!
Aniu, super, że Wam smakowało 🙂 Pozdrowienia
zrobiłam dzisiaj na kolacje, przepyszne 😉