Zupa krem z natki marchewki
Dzisiaj mam dla Was przepis w stylu zero waste – na pyszną zupę krem z natki marchewki. Prosta do zrobienia, z łatwo dostępnych składników. Idealna na wiosnę.
Natkę młodej marchewki najczęściej się wyrzuca, a szkoda, bo nie dość, że jest jadalna to jeszcze zdrowsza od samego korzenia. Ma dużo witaminy C i K, zawiera też magnez, potas, wapń, chlorofil i inne przeciwutleniacze. Warto zatem następnym razem nie wyrzucać natki marchewki, tylko spróbować przygotować z niej jakieś smaczne danie. Chyba najbardziej popularne jest pesto, ale na nim nie kończą się możliwości zastosowania tych zielonych liści. Mi bardzo zasmakowała zupa krem (z resztą nie tylko mi, dzieci i mąż również jedzą ją ze apetytem). Smak natki marchewki jest w niej wyczuwalny i świetnie współgra z innymi warzywami.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy i Wam przypadła do gustu. Będzie mi miło, jeśli podzielcie się też tym daniem na Instagramie oznaczając mnie @ammniam i hasztagiem #ammniamblog.
Smacznego !
DrukujZupa krem z natki marchewki
Składniki
1 pęczek natki marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por (zielona część)
2 łodygi selera naciowego
3–4 ziemniaki
3 łodyżki z listkami świeżego lubczyku,
5 szklanek bulionu warzywnego
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
sól, pieprz,
sok z cytryny
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie lub oleju.
- Następnie dodać pokrojony drobno por i seler naciowy i twardsze łodyżki natki marchewki. Smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Następnie całość zalać gorącym bulionem warzywnym.
- Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodać resztę pokrojonej drobno natki marchewki i lubczyk, zmiksować zupę na gładki krem.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- W razie potrzeby dolać więcej bulionu warzywnego lub nieco wody.
- Zupę podawać z grzankami lub/i lekko podprażonymi orzechami i nasionami.
- Można posypać zupę jeszcze świeżym koperkiem.
Notatki
Wskazówki:
Jest nie macie bulionu warzywnego możecie skorzystać z gotowego bulionu ze słoika Winiary. Ma spoko skład. Mnie zawsze ratuje w sytuacji, gdy nie mam akurat domowego bulionu. Jest trochę słony więc daję go mniej niż jest napisane na etykiecie, 2 łyżki na 1 l wody.
Zupa krem z natki marchewki? Szczerze mówiąc jestem zaskoczona tym pomysłem. Często przygotowuję zupy krem, ale nigdy wcześniej nie natknęłam się na taki pomysł. Zupa wygląda bardzo apetycznie, barwa kojarzy się z wiosną. Chętnie wypróbuję nowy przepis, bo bardzo jestem ciekawa smaku tego dania 🙂
Świetny przepis! Jestem wielką fanką różnych zup, a szczególnie zup w formie kremów. Sama nie wpadłabym na to, by wykorzystać do zupy natkę marchewki, ale przepis wygląda naprawdę smakowicie.
Super przepis, na pewno go wypróbuję, ponieważ wygląda na bardzo zdrowy. Swoją drogą odkąd miałam remont w kuchni to uwielbiam gotować. Zamówiłam sobie też niedawno wyposażenie szafek kuchennych i nie umiem się doczekać aż mi dojdzie.