1 pęczek natki marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por (zielona część) 2 łodygi selera naciowego 3–4 ziemniaki 3 łodyżki z listkami świeżego lubczyku, 5 szklanek bulionu warzywnego
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
sól, pieprz,
sok z cytryny
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie lub oleju.
Następnie dodać pokrojony drobno por i seler naciowy i twardsze łodyżki natki marchewki. Smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie całość zalać gorącym bulionem warzywnym.
Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać resztę pokrojonej drobno natki marchewki i lubczyk, zmiksować zupę na gładki krem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W razie potrzeby dolać więcej bulionu warzywnego lub nieco wody.
Zupę podawać z grzankami lub/i lekko podprażonymi orzechami i nasionami.
Można posypać zupę jeszcze świeżym koperkiem.
Notatki
Wskazówki:
Jest nie macie bulionu warzywnego możecie skorzystać z gotowego bulionu ze słoika Winiary. Ma spoko skład. Mnie zawsze ratuje w sytuacji, gdy nie mam akurat domowego bulionu. Jest trochę słony więc daję go mniej niż jest napisane na etykiecie, 2 łyżki na 1 l wody.