fbpx Drukuj

Zupa krem z natki marchewki

zupa krem z natki marchewki

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 pęczek natki marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por (zielona część)
2 łodygi selera naciowego
34 ziemniaki
3 łodyżki z listkami świeżego lubczyku,
5 szklanek bulionu warzywnego
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
sól, pieprz,
sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie lub oleju.
  2. Następnie dodać pokrojony drobno por i seler naciowy i twardsze łodyżki natki marchewki. Smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Następnie całość zalać gorącym bulionem warzywnym.
  4. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec dodać resztę pokrojonej drobno natki marchewki i lubczyk, zmiksować zupę na gładki krem.
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  7. W razie potrzeby dolać więcej bulionu warzywnego lub nieco wody.
  8. Zupę podawać z grzankami lub/i lekko podprażonymi orzechami i nasionami.
  9. Można posypać zupę jeszcze świeżym koperkiem.

Notatki

 

Wskazówki:
Jest nie macie bulionu warzywnego możecie skorzystać z gotowego bulionu ze słoika Winiary. Ma spoko skład. Mnie zawsze ratuje w sytuacji, gdy nie mam akurat domowego bulionu. Jest trochę słony więc daję go mniej niż jest napisane na etykiecie, 2 łyżki na 1 l wody.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x