Na rozgrzewkę – zupa dyniowa z soczewicą
Zrobiło się chłodniej, więc sezon na rozgrzewające zupy uważam za otwarty. Miałam dynię, którą dostałam jakiś czas temu w prezencie. Połowę upiekłam i zrobiłam mus, a druga połowa poszła na zupę dyniową z soczewicą. Dzieci zjadły ją ze smakiem, więc dzielę się z Wami przepisem. Może się przyda 🙂
To naprawdę prosta zupa i przygotowuje się ją szybko. Jest sycąca, dzięki soczewicy ma sporo białka. Świetnie smakuje z grzankami, kokosowym jogurtem, świeżą posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i lekko podprażonymi ziarnami sezamu, słonecznika czy dyni.
Pychotka !
Drukuj
Zupa zupa dyniowa z soczewicą
- Porcja: 4-6 1x
Składniki
- 600–700 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- świeży imbir, 3 cm
- 1 duża łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka zmielonego kuminu
- sól,pieprz
- jogurt kokosowy bez cukru (użyłam Planton coconut milk bez cukru)
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- sezam, pestki dyni i słonecznika do posypania
Przygotowanie
- W dużym garnku zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
- Następnie dodać starty na drobnych oczkach imbir, pokrojony w kostkę seler naciowy, kolendrę i kumin, wymieszać i chwilę podsmażyć.
- Dodać pokrojoną dynię i całość zalać wrzątkiem, tak aby dynia była pod wodą.
- Po około 5 minutach gotowania, dodać 4 łyżki przepłukanej wcześniej czerwonej soczewicy.
- Gotować do momentu aż dynia i soczewica będą miękkie.
- Całość zmiksować na krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z kleksem kokosowego jogurtu, posiekaną kolendrą lub natką i lekko podprażonymi ziarnami albo grzankami.
Notatki
- Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej pikantna dodaj więcej imbiru lub dodaj też szczyptę chilli.
- Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj nieco wody.
Słowa kluczowe: dynia, soczewica
Ile mniej więcej gotuje się tę zupę?
Około 20-30 minut.
Zupa przepyszna !!!
Lauro, cieszę się, że zupa smakuje:-)