Drukuj

Zupa zupa dyniowa z soczewicą

Rozmiar

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Następnie dodać starty na drobnych oczkach imbir, pokrojony w kostkę seler naciowy, kolendrę i kumin, wymieszać i chwilę podsmażyć.
  3. Dodać pokrojoną dynię i całość zalać wrzątkiem, tak aby dynia była pod wodą.
  4. Po około 5 minutach gotowania, dodać 4 łyżki przepłukanej wcześniej czerwonej soczewicy.
  5. Gotować do momentu aż dynia i soczewica będą miękkie.
  6. Całość zmiksować na krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać z kleksem kokosowego jogurtu, posiekaną kolendrą lub natką i lekko podprażonymi ziarnami albo grzankami.

Wskazówki

Słowa kluczowe : dynia, soczewica