fbpx Drukuj

Zupa zupa dyniowa z soczewicą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ
  • 600700 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • świeży imbir, 3 cm
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka zmielonego kuminu
  • sól,pieprz
  • jogurt kokosowy bez cukru (użyłam Planton coconut milk bez cukru)
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • sezam, pestki dyni i słonecznika do posypania

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Następnie dodać starty na drobnych oczkach imbir, pokrojony w kostkę seler naciowy, kolendrę i kumin, wymieszać i chwilę podsmażyć.
  3. Dodać pokrojoną dynię i całość zalać wrzątkiem, tak aby dynia była pod wodą.
  4. Po około 5 minutach gotowania, dodać 4 łyżki przepłukanej wcześniej czerwonej soczewicy.
  5. Gotować do momentu aż dynia i soczewica będą miękkie.
  6. Całość zmiksować na krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać z kleksem kokosowego jogurtu, posiekaną kolendrą lub natką i lekko podprażonymi ziarnami albo grzankami.

Notatki

  • Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej pikantna dodaj więcej imbiru lub dodaj też szczyptę chilli.
  • Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj nieco wody.

Słowa kluczowe: dynia, soczewica

4
0
Would love your thoughts, please comment.x