Rukola to warzywo z rodziny kapustowatych/ krzyżowych podobnie jak jarmuż, kalarepa, czy brukselka. Warto włączyć ją do codziennego menu, gdyż jest bogata w antyoksydanty i inne związki o działaniu przeciwzapalnym.
Nie każdy przepada za rukolą ze względu na jej specyficzny, lekko gorzkawy smak. Mi on akurat nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie – bardzo go lubię i chętnie jem rukolę w sałatkach, wegańskich burgerach, na kanapkach czy pizzy. Natomiast moje dzieci nie przepadają za tym warzywem, dlatego dla nich przygotowuję pyszny koktajl z rukolą w środku. Słodycz owoców sprawia, że jest niewyczuwalna, a koktajl znika błyskawicznie.
Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Jeśli chcesz, żeby koktajl był jeszcze słodszy dodaj więcej winogron lub gruszek.ZIelony koktajl z rukolą
Drukuj przepis
Składniki
Przygotowanie
Notatki
Jeśli chcesz, żeby koktajl był rzadszy, dodaj więcej wody lub soku pomarańczowego.
Dodaj komentarz