Zielony koktajl z rukolą

Rukola to warzywo z rodziny kapustowatych/ krzyżowych podobnie jak jarmuż, kalarepa, czy brukselka. Warto włączyć ją do codziennego menu, gdyż jest bogata w antyoksydanty i inne związki o działaniu przeciwzapalnym.

Nie każdy  przepada za rukolą ze względu na jej specyficzny, lekko gorzkawy smak. Mi on akurat nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie – bardzo go lubię i chętnie jem rukolę w sałatkach, wegańskich burgerach, na kanapkach czy pizzy. Natomiast moje dzieci nie przepadają za tym warzywem, dlatego dla nich przygotowuję pyszny koktajl z rukolą w środku. Słodycz owoców sprawia, że jest niewyczuwalna, a koktajl znika błyskawicznie.

 

ZIelony koktajl z rukolą

Drukuj przepis
Porcje: 2-3 porcje

Składniki

  • 1 szklanka rukoli
  • 1 i 1/2 dużej dojrzałej gruszki (ja użyłam klapsy)
  • 1 szklanka dojrzałych jasnych winogron
  • 1/2 awokado
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl.

Notatki

Jeśli chcesz, żeby koktajl był jeszcze słodszy dodaj więcej winogron lub gruszek.
Jeśli chcesz, żeby koktajl był rzadszy, dodaj więcej wody lub soku pomarańczowego.

Spróbuj również