Zielony koktajl z rukolą
Rukola to warzywo z rodziny kapustowatych/ krzyżowych podobnie jak jarmuż, kalarepa, czy brukselka. Warto włączyć ją do codziennego menu, gdyż jest bogata w antyoksydanty i inne związki o działaniu przeciwzapalnym.
Nie każdy przepada za rukolą ze względu na jej specyficzny, lekko gorzkawy smak. Mi on akurat nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie – bardzo go lubię i chętnie jem rukolę w sałatkach, wegańskich burgerach, na kanapkach czy pizzy. Natomiast moje dzieci nie przepadają za tym warzywem, dlatego dla nich przygotowuję pyszny koktajl z rukolą w środku. Słodycz owoców sprawia, że jest niewyczuwalna, a koktajl znika błyskawicznie.
DrukujZielony koktajl z rukolą
- Porcja: 2-3 1x
Składniki
1 szklanka rukoli
1 i 1/2 dużej dojrzałej gruszki (ja użyłam klapsy)
1 szklanka dojrzałych jasnych winogron
1/2 awokado
sok z 1 dużej pomarańczy
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl.
Notatki
Jeśli chcesz, żeby koktajl był jeszcze słodszy dodaj więcej winogron lub gruszek.
Jeśli chcesz, żeby koktajl był rzadszy, dodaj więcej wody lub soku pomarańczowego.
Słowa kluczowe: rukola, awokado, gruszka