Zielony koktajl z brzoskwiniami i winogronami
Green smoothies, czyli zielone koktajle to mieszanka zielonych warzyw liściastych z owocami i innymi dodatkami. Szybkie do zrobienia, pyszne i bardzo zdrowe. Pełne antyoksydantów, witamin, soli mineralnych, błonnika i innych fitozwiązków, które wspaniale wpływają na nasz organizm. Koktajle wzmacniają odporność, oczyszczają organizm z toksyn i odżywiają. Dzisiaj przepis na jeden z nich.
Jestem ogromną wielbicielką zielonych koktajli. Teraz gdy świeżej zieleniny (jest już mój ukochany jarmuż !!!) i owoców jest pod dostatkiem robię je codziennie.
To świetny sposób, na wprowadzenie do diety dzieci zielonych warzyw liściastych, które w innej formie często nie są przez nie lubiane i trudno namówić je do ich jedzenia. Ważne, aby koktajle były słodkie i miały gładką, aksamitną konsystencję, wtedy nawet zielony kolor nie zniechęci tych najbardziej wybrednych 🙂
Czasami z Kacperkiem nadajemy tym smacznym zielonym napojom jakieś nazwy np. koktajl Shreka albo eliksir strażaka Sama 🙂 To jeszcze bardziej zachęca Kacperka do ich picia 🙂 Może u Was taki pomysł też się sprawdzi 🙂
Koktajle są świetne również dla kobiet w ciąży, to dobre źródło kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, błonnika, czyli tych składników odżywczych, które w okresie ciąży są bardzo ważne, a często dostarczane w tym okresie w postaci suplementów.
Dzisiaj zapraszam na zielony koktajl z brzoskwiniami i winogronami. Pycha !
Zielony koktajl z brzoskwiniami i winogronami
Danie dla maluszka po 10 m.ż.Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Składniki:
1 szklanka szpinaku
1 szklanka jarmużu,
1-2 łyżki natki pietruszki,
2 szklanki winogron,
3-4 średnie brzoskwinie,
1/2 dojrzałego awokado,
sok z 1/2 cytryny,
1 – 1 i 1/2 szklanki wody lub wody kokosowej.
Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Od razu podawać.
Smacznego !
Mm, wygląda niesamowicie 😉 aż mnie kusi, żeby zaraz po pracy i dla siebie takie zrobić 🙂 Pozdrawiam
aha, to teraz znamy już dokładny skład….:) pozdrawiam!
🙂 Madzia, oczywiście szpinak można pominąć i dodać sam jarmuż 🙂 Pozdrawiam
[…] View Recipe Ingredients & Preparation Instructions […]
mam pytanie odnośnie jarmużu, otóż w tym roku wychodowałam u rodziców w ogródku, jednak zastanawiam się czy to aby na pewno jarmuż, wygląda jak pietruszka, smakuje jak pietruszka, fakt ma trochę pomarszczone listki, ale ten u Ciebie na zdjęciach ma dużo większe liście. Czy to możliwe żeby nastąpiła jakaś pomyłka jeśli chodzi o nasionka, czy on rzeczywiście tak smakuje>>??
Kasiu, może to nie jarmuż tylko pietruszka karbowana ? Jarmuż nie smakuje jak pietruszka. Duże liście mają twarde łodygi i sięgna.