Zapiekana owsianka

Dzisiaj owsianka w nowej odsłonie – zapiekana w piekarniku ze świeżymi śliwkami i migdałami. Na śniadanie  lub podwieczorek.

Zapiekana owsianka ze śliwkami i migdałami

(Przepis na podstawie przepisu Heidi Swanson, Super natural every day, z małymi modyfikacjami)
Danie dla maluszków po 18 m.ż. Ze zmielonymi migdałami lub bez dla maluszków po 12  m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
200 g zwykłych płatków owsianych,
60 g lekko podprażonych, posiekanych migdałów,
1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
garść suszonych wiśni (opcjonalnie),

500 ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego),
3 -4 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła (może być masło klarowane) lub oleju jednonienasyconego,
1 duże jajko,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

2 lub 3 dojrzałe banany,
7-8 dużych śliwek.

W jednej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, połowę posiekanych migdałów, sól, cynamon i wiśnie. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie  mokre składniki. Źaroodporne naczynie wysmarować masłem lub olejem. Ułożyć w nim warstwę bananów, pokrojonych w 1- centymetrowe plasterki, a na nich warstwę pokrojonych śliwek. Następnie owoce przykryć równomiernie mieszaniną płatków owsianych i delikatnie zalać całość mleczną  miksturą (wszystkie płatki powinny być przykryte). Naczynie podnieść i  kilka razy delikatnie stuknąć nim o blat, aby płyn przedostał się do wszystkich warstw owsianki. Na wierzch poukładać pozostałe śliwki i migdały.
Tak przygotowaną owsiankę włożyć do górnej części piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 35 minut, aż wszystko się zetnie i delikatnie przyrumieni.
Gotową owsiankę wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę i podawać.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. W sezonie letnim taką owsiankę można przygotować z jagód, porzeczek czy jeżyn.
  2. Banany można pominąć lub zastąpić innymi owocami np. gruszkami lub dodatkową warstwą śliwek.
  3. Zamiast migdałów można dodać orzechy włoskie lub inne.
  4. Owsiankę można dosłodzić np.  syropem z agawy, fruktozą lub inną naturalną substancją słodzącą. Można dosłodzić bezpośrednio przed podaniem lub wcześniej, dodając 60 g substancji słodzącej odpowiednio do suchych lub mokrych składników owsianki.

Spróbuj również

6
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
GosiamagdaMagda K.MarAsia Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
shaday
Gość

Genialne! Na pewno wypróbuję :)

Asia
Gość

Witam-również polecam ten przepis,częto robię w domu.Natomiat nie dodaję sody!Po co dodawać truciznę do tak zdrowych składników?

Mar
Gość

cudowna:) I zdrowa. Koniecznie muszę przetestować ją na sobie i Lu;)
ps. pierwszy raz słyszę, żeby soda była trucizną, raczej pomaga wręcz leczyć, i nie tylko zgagę, ale i nerki podobno. Jest całkowicie bezpieczna także jako środek do czyszczenia w domu, zwłaszcza gdy są maluchy, dlatego używają jej zwolennicy ekologicznego stylu życia. Ale jeśli istnieje jakiś artykuł twierdzący, że soda jest trucizną z chęcią poczytam, bo w moich wypiekach i w ogóle w domu jest bardzo często używana.

Magda K.
Gość

zapiekanej jeszcze nie próbowałam, a wygląda wspaniale

magda
Gość

zrobiłam, podałam jako ciasto, 3-letni Kacper jadł i nucił “am mniam”!
bez śliwek, bo zabrakło, za to z jabłkami i gruszkami. Przepis na mleko ryżowe wyszukałam gdzieś w necie (z gotowanego ryżu miksowanego z wodą i wyciskanego przez sito – to tak się robi? :) )

Gosia
Gość

Zrobiłam w prodiżu. W smaku bardzo dobre,ale wszystko pływa. Co mogłam zrobić źle???