Wiosenne napoje
Dzisiaj trzy propozycje napojów wiosennych: kompot rabarbarowy, napój miętowo-cynamonowy, oraz napój pokrzywowo-imbirowy. Cudownie gaszą pragnienie i orzeźwiają.
Do picia Kacperek najczęściej dostaje wodę, którą lubi najbardziej. Są też lekkie herbatki owocowe, ziołowe, kompoty, rzadziej świeżo robione i rozcieńczone wodą soki. Wszystkie napoje staram się dostosować do potrzeb małego organizmu, w zależności od pory roku. Do ich przygotowania używam samych naturalnych składników, dobrej jakości wody, świeżych lub suszonych ziół, owoców. Z reguły są to napoje niesłodzone.
Dzisiaj proponuję trzy bardzo szybkie i proste w przygotowaniu napoje z wykorzystaniem wiosennych składników: rabarbaru, mięty i pokrzywy. Smakują fantastycznie, a ich zapach …:-)
DrukujKompot rabarbarowy
Składniki
1,5 l wody,
400 g pokrojonego, jak najbardziej czerwonego rabarbaru,
1 małe, słodkie jabłko,
2 gwiazdki anyżku,
6 ziarenek kardamonu,
syrop z agawy.
Przygotowanie
- Do wrzątku dodać rabarbar, jabłko i przyprawy.
- Gotować ok. 15-20 minut na wolnym ogniu.
- Gotowy odstawić, aż trochę ostygnie.
- Ewentualnie dosłodzić do smaku syropem z agawy.
Słowa kluczowe: Kompot rabarbarowy
Napój z mięty i cynamonu
Składniki
świeża mięta,
1– 2 laski cynamonu,
1 l wody.
Przygotowanie
- Do dzbanka włożyć kilka listków mięty, dodać laski cynamonu i zalać wszystko wrzątkiem.
- Przykryć na ok. 10-15 minut.
- Odstawić, aż troszkę ostygnie i ewentualnie dosłodzić do smaku.
Notatki
Napój w postaci lekkiego wywaru dla maluszków po 9 m.ż.
Napój z pokrzywą, imbirem i cytryną
Składniki
świeże liście pokrzywy,
2 plasterki imbiru,
2 plasterki cytryny,
1 litr wody.
Przygotowanie
- Do dzbanka włożyć pokrzywę, imbir i zalać wrzątkiem.
- Przykryć i odstawić na 10-15 minut.
- Potem dodać plasterki cytryny, ewentualnie dosłodzić.
Notatki
Słowa kluczowe: Napój z pokrzywą, imbirem i cytryną
Proponuje propagować dodatek octu jabłkowego do wody. Ja stosuję sobie taki napój co rano. Szklanka 1/2 l. wody plus łycha octu jabłkowego. Ocet jabłkowy jest zdrowy, warto się o tym przekonać. Zastosowanie tego octu jest bardzo szerokie i znano jego cudowne właściwości już w czasach starożytnych.
chce mi się pić!
A ta pokrzywa to niezależnie od tego czy młoda czy stara? 🙂
a co z silnie uczulającymi właściwościami rabarbaru? Dla moich dzieci odpada, ale sama chętnie się skuszę.
Witam,
Mozesz mi powiedziec ile łyżeczek kardamonu w proszku, oraz ile łyżeczek imbiru itp?
Nie wszyscy sa w posiadaniu takich skladnikow… 🙂
Prosze o odpowiedz na maila jesli mozna.
my przez cały rok pijemy wode z miodem, zimą ciepłą, latem chłodną.
Lepiej zebrać młodą pokrzywę, same listki z wierzchołku 🙂
Tak to prawda ocet jabłkowy jest bardzo wartościowy, nawet mam taki własnej roboty, ale robiąc napoje jakoś o nim zapominam 🙂
Witam,
Jestem w posiadaniu imbiru, oraz kardamonu w proszku a nie korzenia, wiec ile mniej-wiecej wychodzi łyzeczek?
Czy mozna czyms zastapic anyz, np herbata z kopru wloskiego, bo taki sam ma smak…?
a jak to jest z ta pokrzywa ? Mozna zebrac jakakolwiek ,np taka co rosnie pod blokami ? a co z mieta ??gdzie mozna taka swieza dostac , bo ja dziko rosnacej dawno nie widzialam
Najlepiej zerwać taką, która rośnie z dala od dróg, gdzie jest duży ruch samochodu. Miętę można kupić w sklepie, czasami jest na bazarkach.
Magda dzięki , szkoda tylko że mieszkam w małym miasteczku , nie wiem czy uda mi się dostać mięte … ale może sama zasadzę ???
A pokrzywkę może znajdę na działkach tylko nie wiem czy każdy rodzaj się nadaje ??