Dawno mnie tu nie było. Oj dawno. Melduję, że żyję i mam się całkiem dobrze. Obecnie pracuję nad projektem, który pochłania większość mojego czasu, dlatego nie publikuję na blogu tak często. Co to za projekt, jeszcze Wam nie zdradzę. A póki co, żebyście o mnie nie zapomnieli, przygotowałam dla Was prosty, wiosenny przepis :-)
Kotleciki groszkowo-ziemniaczane ze szpinakiem to przysmak mojej 2,5 – letniej córki. Karolina bardzo je lubi i zawsze wcina za jednym razem dwa duże kotlety. Nie przeraża ją ich zielony kolor, ani szpinak. Zresztą ona uwielbia wszystko co go zawiera i to właśnie w takiej postaci. Wręcz odwrotnie niż jej brat. Kacper lubi szpinak wyłącznie w wersji surowej. Uduszonego, nawet nie skosztuje.
Niezwykłe są te różnice między dziećmi. Fajnie to wszystko obserwować :-) Tylko czasami pojawia się dylemat. Co ugotować obiad, żeby wszyscy byli zadowoleni ? ;)
Ziemniaki ugotować w mundurkach, Groszek ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodać szpinak i dusić do momentu aż zmieni strukturę (zwiotczeje). Ugotowany groszek i ziemniaki ugnieść na masę tłuczkiem ( to nie ma być całkiem gładka masa). Potem dodać uduszony szpinak z cebulką i czosnkiem, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki. Odstawić je na 20 minut do lodówki, a następnie upiec lub usmażyć. Kotlety są delikatne tak że po upieczeniu/ smażeniu należy dać im „odpocząć” kilka minut i dopiero podawać. Groszek i ziemniaki powinny być dokładnie odsączone z wody. Wiosenne kotleciki groszkowo-ziemniaczane ze szpinakiem
Drukuj przepis
Składniki
Przygotowanie
Notatki
Masa groszkowo-ziemniaczana powinna być zwarta,a ulepione kotlety nie powinny się rozlatywać.
Gdyby jednak z jakiegoś powodu kotlety rozpadały się należy dodać nieco więcej mąki.
Jeśli będziecie je piec to najlepiej nastawić piekarnik na 180 °C i piec 10-15 minut, tylko do momentu, aż kotleciki będą ciepłe.
Do masy groszkowo-ziemniaczano-szpinakowej mozna dodać jeszcze koperku lub sczypiorku.
Te kotleciki do mnie krzyczą ,,zrób nas na obiad “:D Wspaniałe i bardzo apetyczne
p.s A za projekt trzymam kciuki i mam nadzieje ,że to coś takiego jak własna książka będzie :D
Bardzo mnie zaciekawiłaś tymi zielonymi kotlecikami. Szukam ciekawych przepisów, a ten jest i prosty i na pewno smaczny. Z chęcią wypróbuję :)
No właśnie Madziu, mam nadzieję, że to będzie książka.!!! Pozdrawiam serdecznie Magda Kurczyńska z Jeleniej Góry
Równiesz ściskam serdecznie Magdo :-)
Super. Koniecznie daj znać czy smakowały :-)
ALu trzymaj kciuki, trzymaj. Finał już niebawem :)
Powiem tak wyszły idealnie, i smakowały super :) Jestem zachwycona tym przepisem. Całość robi się naprawdę szybko, przepis jest łatwy i raczej nie sprawia żadnej trudności :) Muszę częściej do Ciebie zaglądać :)
A z czym podajesz kotleciki?
Bardzo Ci zazdroszczę, że Twoje dzieci lubią ‘zielone’. U nas z tym gorzej.
Cieszę się. Dzięki za podzielenie się wrażeniami smakowymi :-) I zapraszam oczywiście na bloga jak najczęściej :-)
Z surówką i z jakimiś strączkami ugotowanymi.
Och ja też się cieszę :-) MI się wydaje, że kluczem do tego, aby dieci jadły zielone warzywa jest częste ich podawanie, proponowanie i znalezienie takiego sposobu ich przygotowania, które im zasmakuje. Mojemu synowi ostatnio znudziły się gotowane brokuły, zrobiłam zatem surówkę z surowego brokuła i okazało się, że to był strzał 10 :-)
Surowke z surowego brokula mam w planach. Bo gotowanego nigdy jeść nie cchciała. U nas póki co w grę wchodzą kiełki. Córeczka ma dopiero półtorej roku. Mam nadzieje, że wszystko przed nami:)
[…] Wiosenne kotleciki groszkowo-ziemniaczane ze szpinakiem, znalezione u am.mniam (świetny sposób na przemycenie warzyw!) […]
Mam już pomysł na obiad :) Moje dzieci bardzo lubią ziemniaki, więc myśle, że wszystkim będą smakowały!
Pyszny pomysł :)
Mogę zastąpić czymś szpinak? Niestety mam na niego alergię ;/
Można zastąpić go np. jarmużem
Ok :)
A ten szpinak bądź jarmuż może być mrożony?
Może, ale nie powiem Ci ile powinno go być, bo nigdy nie robiłam tych kotlecików z mrożonego szpinaku :-0