Wiosenna sałatka ze szparagami i perłowym kus kus
Kiedy przygotowuję posiłki, zawsze trzymam się jednego sprawdzonego schematu.
Na talerzu musi znaleźć się połowa warzyw, jedna czwarta białka (np. strączki lub tofu), jedna czwarta węglowodanów, takich jak kasza, makaron czy ziemniaki, oraz odrobina dobrego tłuszczu, na przykład posiekane orzechy. Dlatego też lubię sałatki – są szybkie do przygotowania i łatwo skomponować w nich odpowiednią proporcję składników. Co więcej, można je zrobić wcześniej, a potem tylko wyłożyć na talerz i zjeść.
Dziś mam dla was jeden z moich ulubionych obiadów – wiosenną sałatkę z szparagami, kuskusem i białą fasolą. Smakuje wyśmienicie, jest sycąca i odżywcza. Idealnie sprawdzi się zarówno do zabrania do pracy, jak i na piknik.
Podczas smażenia szparagów użyłam oleju rzepakowego. Lubię go za jego neutralny smak i zapach oraz doskonałe właściwości do smażenia. Jest stabilny oksydacyjnie i ma wysoką temperaturę dymienia. Olej rzepakowy wybieram zdecydowanie ponad kokosowym czy palmowym ze względu na jego wartości odżywcze – jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E oraz jest lokalnym, rodzimym produktem, co ma pozytywny wpływ na klimat.
Oto przepis. Gdy go zrobicie, dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało.
DrukujWiosenna sałatka ze szparagami i perłowym kus kus
- Porcja: 1-2 1x
Składniki
- zielone szparagi
- pomidorki truskawkowe 14 sztuk
- 3–4 łyżki posiekanego szczypiorku
- ugotowany perłowy kus kus
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- czosnek granulowany
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- czosnek suszony
- sok z cytryny
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końcówki.
- Polać 1 łyżką oleju rzepakowego, posypać czosnkiem suszonym i solą.
- Wymieszać dłońmi, aby każdy szparag był pokryty olejem.
- Tak przygotowane szparagi położyć na dobrze rozgrzanej patelni i smażyć kilka minut aż ładnie się przyrumienią.
- Następnie zdjąć z ognia, pokroić na mniejsze części i wrzucić do miski.
- Dodać pomidorki truskawkowe pokrojone w połówki, fasolę, kus kus, szczypiorek. Wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Można dodać też jeszcze odrobinę suszonego czosnku.
Słowa kluczowe: szparagi, perłowy kuś kuś
Materiał reklamowy we współpracy z PSPO @rzepakowy.olej
#Fundusze Promocji