Leczo z dynią
Jeśli szukacie pomysłu na szybkie danie obiadowe, dobrze trafiliście. Oto propozycja na pyszny, zdrowy i prosty do przygotowania posiłek z samych sezonowych warzyw – wegańskie leczo z dynią.
Uwielbiam leczo. I o tej porze roku robię je bardzo często. Żeby było bardziej sycące i zawierało białko zazwyczaj dodaję do niego jeszcze białą fasolę, ciecierzycę, albo wędzone podsmażone tofu.
Leczo z dynią jest naprawdę fantastyczne. Dynia dodaje temu daniu słodyczy, znakomicie współgra smakowo z papryką i pomidorami. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakowało.
Będzie mi bardzo miło jeśli pochwalicie się daniem, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #ammniamblog i oznaczając mnie, abym mogła Was znaleźć!
Leczo z dynią
Składniki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
3 – 4 duże pomidory
300 g dyni np. hokkaido
1/4–1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól
Przygotowanie
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem w dużym garnku.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki.
- Gdy ładnie się przysmażą i będą miękkie, dodać do nich pokrojoną w kostkę dynię (hokkaido nie obierać, inne gatunki tak). Gdy będzie miękka, dodać pokrojone drobno pomidory i dusić na wolnym ogniu.
- W razie potrzeby, warzywa można podlać odrobiną wody. Leczo jest gotowe gdy wszystkie warzywa są miękkie.
- Na koniec leczo posolić i przyprawić wędzoną papryką. Podawać z kaszą, ziemniakami lub razowym chlebem.
Notatki
Aby danie był bardziej sycące i bogate w białko, można dodać do niego ugotowaną wcześniej ciecierzycę (może być z puszki), fasolę lub wędzone podsmażone tofu.
Przepis wydaję się być banalnie prosty, ale za to jaki smaczny. Koniecznie muszę go zrobić, ponieważ jestem wielką fanką dyni.
Mam pytanie, czy sama wymyśliłaś ten przepis?
Pozdrawiam 🙂
W prostocie siła 🙂 Tak, sama wymyśliłam ten przepis, jak każdy inny na tym blogu 🙂 Pozdrawiam.
po prostu am mniam 🙂
Witam serdecznie. Leczo przepyszne 🙂 Zmieniliśmy tylko jeden składnik bo syn jest na pomidory uczulony i zamiast tego dołożyłam marchewkę 2 szt. i palce lizać 😀 Uwielbiam Pani przepisy 😀
Zapomniałam napisać, że oprócz kilku sprawdzonych blogów kulinarnych również na Pani blogu i przepisach nigdy się nie zawiodłam 😀 Zupa z soczewicą bez pomidorów też jest pyszna 😀 Osobom mającym jakiekolwiek wątpliwości polecam Ammniam bo przepisy pyszne, produkty nigdy nie zostaną zmarnowane a tak było gdy czasami pokusiłam się i próbowałam z innych stron przygotować, bo zachęcały mnie składniki jakie były używane a kończyło się nieudaną potrawą i wyrzuconymi pieniędzmi w błoto a tego nie lubię robić. Ammniam na 5+
Cześć Moniko. Super, cieszę się, że leczo smakowało 🙂 I dzięki za miłe słowa 🙂
Moniko, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Super, że przepisy wychodzą nie tylko mi 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Tak długo mnie tu nie było, jakie zmiany! Pięknie! :)))
W ramach inauguracji, dzisiaj u nas leczo wg Twojego przepisu 🙂
Pozdrawiam Cię ciepło! 🙂
Cześć Diana 🙂 Cieszę się, że Ci się podobają te blogowe zmiany 🙂 No i mam nadzieję, że leczo Wam smakowało 🙂 Ściskam