fbpx Drukuj

Leczo z dynią

Powiększ

Składniki

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
34 duże pomidory
300 g dyni np. hokkaido
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
sól

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem w dużym garnku.
  2. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki.
  3. Gdy będą już lekko miękkie, dodać do nich pokrojone drobno pomidory i dusić na wolnym ogniu.
  4. Gdy pomidory rozpadną się, dodać jeszcze pokrojoną w kostkę dynię (hokkaido nie obierać, inne gatunki tak).
  5. Dusić do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby, warzywa można podlać odrobiną wody.
  6. Na koniec leczo posolić i przyprawić wędzoną papryką. Podawać z kaszą, ziemniakami lub razowym chlebem.

Notatki

Aby danie był bardziej sycące i bogate w białko, można dodać do niego ugotowaną wcześniej ciecierzycę (może być z puszki) lub wędzone podsmażone tofu.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x