fbpx Drukuj

Leczo z dynią

Powiększ

Składniki

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
34 duże pomidory
300 g dyni np. hokkaido
1/41/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem w dużym garnku.
  2. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki.
  3. Gdy ładnie się przysmażą i będą miękkie, dodać do nich pokrojoną w kostkę dynię (hokkaido nie obierać, inne gatunki tak). Gdy będzie miękka, dodać pokrojone drobno pomidory i dusić na wolnym ogniu.
  4. W razie potrzeby, warzywa można podlać odrobiną wody. Leczo jest gotowe gdy wszystkie warzywa są miękkie.
  5. Na koniec leczo posolić i przyprawić wędzoną papryką. Podawać z kaszą, ziemniakami lub razowym chlebem.

Notatki

Aby danie był bardziej sycące i bogate w białko, można dodać do niego ugotowaną wcześniej ciecierzycę (może być z puszki), fasolę lub wędzone podsmażone tofu.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x