Wegańskie banoffee po mojemu

Pewnie słyszeliście już o wegańskiej wersji banoffee ? Jest super, bo można je przygotować z łatwością i smakuje wyśmienicie. Do tego nie zawiera dodanego cukru, białej mąki czy oleju. Ale nie, nie jest to fit ciasto,  kalorii trochę ma. Wystarczy jednak jeden kawałek, żeby zaspokoić ochotę na słodkie.

Moja wersja tego ciacha nie jest przerażająco słodka, nie lubię za słodkich ciast, z resztą nie tylko ja, ale i dzieci i mąż nie przepadają za nadmierną słodyczą. Najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy wszystkie smaki fajnie się przegryzą. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakowało.

Banoffee po mojemu

Drukuj przepis

Składniki

  • Spód:
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 140 g daktyli (namoczone w gorącej wodzie przez 10-15 minut, aż zmiękną)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • Karmel daktylowy:
  • 200 g daktyli namoczone w gorącym mleku roślinnym (200 ml) przez około 15-20 minut)
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1-2 dojrzałe banany
  • 1 -2 łyżki soku z cytryny
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez minimum 24 h)
  • gorzka czekolada do pokruszenia na wierzchu
  • garść płatków migdałowych do posypania

Przygotowanie

1

Płatki i migdały zmielić w blenderze/ malakserze z ostrzem S na mąkę, dodać kakao, szczyptę soli, cynamon i jeszcze raz zmiksować. Następnie dodać porządnie odciśnite z wody daktyle i zmiksować, tak aby powstała gliniasta masa, gdyby była za sucha można dodać 1-2 łyżki wody, która została z namaczania daktyli.

2

Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 21- 22 centymetrów i rozprowadzić równomiernie dociskając do dna i na boki. Wstawić formę do lodówki.

3

Zrobić karmel daktylowy. Daktyle zmiksować wraz z mlekiem w którym się moczyły, nasionami z 1 laski wanilii, masłem orzechowym i solą na gładki krem.

4

Banany obrać, pokroić w cieńkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.

5

Spód cisata wyjąć z lodówki, poukładać na nim plasterki bananów, na nie rozprowadzić krem daktylowy, a na krem położyć ubite mleko kokosowe*. Wierzch posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi i pokruszoną czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Notatki

* Stałą część mleka kokosowego przełożyć z puszki do miski, ubić za pomocą miksera. Konsystencją ma przypominać tradycyjną bitą śmietanę.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MagdaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

Wygląda nieziemsko