Truskawkowy koktajl z białą fasolą
Może dla niektórych z was truskawkowy koktajl z fasolą brzmi dziwnie, ale nie obawiajcie się – jest pyszny.
A dzięki dodatkowi ugotowanej fasoli zawiera m.in. białko, wapń, potas i witaminy z grupy B.
Taki koktajl to fajny sposób na fasolę dla tych wszystkch, którzy nie lubią jej smaku, i tych którzy dopiero chcą ją wprowadzić do swojej diety. W takiej zmiksowanej formie jest łatwiejsza do strawienia.
Kokatajl można oczywiście modyfikować dodając inne owoce np. maliny, jagody, poziomki albo borówki. A zamiast fasoli mozna dodać ugotowaną ciecierzycę.
Smacznego !
DrukujTruskawkowy koktajl z białą fasolą
- Porcja: 3-4 1x
Składniki
- 2–2,5 szklanki pokrojonych w połówki truskawek
- 1–2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanka ugotowanej białej fasoli (może być ze słoiczka)
- 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 1/3–1/2 łyżeczki mielonego kardanonu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki koktajl.
- W razie potrzeby dolać więcej mleka.
- Gdyby koktajl był za mało słodki można dodać do niego np. kilka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych, aby były miękkie) lub musu daktylowego.