Tofucznica z pomidorami – pyszny i zdrowy pomysł na wytrawne śniadanie
Tofu uwielbiam i zawsze mam je w lodówce, ale do tej pory nigdy wcześniej nie robiłam tofucznicy ! Cały czas tylko mi przemykała tu i ówdzie – na blogach, w książkach kucharskich czy w przedszkolnym menu Kacperka. W końcu zrobiłam – z pomidorami i cebulką – na wzór jajecznicy według przepisu mojego dziadka.
Oj tak, mój dziadek robił najlepszą na świecie jajecznicę z pomidorami. Cały jej sekret polegał na odpowiednim podduszeniu pomidorów – nie mogły być surowe. Niby nic, ale, taki zabieg miał znaczący wpływ na efekt końcowy.
Wersję z tofu zamiast jajek uważam, za bardzo udaną. Naprawdę przypomina ona w smaku jajecznicę, którą pamiętam z dzieciństwa.
W planach mam już następne wersje tofucznicy np. z kurkami i cukinią albo z cebulką i pieczarkami. Już na samą myśl cieknie mi ślinka 😉
DrukujTofucznica z pomidorami i cebulką
Składniki
Składniki:
1 kostka naturalnego tofu,
1 średniej wielkości cebula,
2 średnie pomidory obrane ze skórki,
1 łyżeczka płatków drożdżowych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością np. w Evergreen),
1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak) pieprz,
olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku.
Przygotowanie
- Na oleju zeszklić na złoty kolor drobno posiekaną cebulę.
- Dodać do niej pokrojone w kosteczkę pomidory, wymieszać i dusić do momentu, aż sok z pomidorów odparuje, a pomidory zmienią fakturę i nie będą surowe.
- Następnie dodać pokruszone tofu i przyprawy.
- Całość wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
Słowa kluczowe: tofucznica
Ojej, a gdzie kurkuma dodana dla poprawy koloru (i niemałych właściwości zdrowotnych)??? Koniecznie trzeba dodać, potrawa wygląda wtedy bardziej apetycznie. A zastosowanie pomidorów – super pomysł!
Jasne, można dodać 🙂
Uwielbiam ,a najbardziej wersję z cebulką i /lub szczypiorkiem
PYCHA!!! Moja zona zrobila mi taką na boczku i smakowała wyśmienicie!
Niezwykłe połączenie tofu z boczkiem. Jeszcze nigdy o takim nie słyszałam.
Uwielbiam! Tofucznica to jedna z moich ulubionych tofu-potraw. 🙂
Opracowałam wersję w bułce – TOFUBAB. Smakuje wspaniale.
Polecam i zapraszam na mój blog. http://tafubab.blogspot.com/