Tarta orzechowo-jagodowa z kremem migdałowo-jaglanym
Dzisiaj zapraszam na wspaniały deser – bez pieczenia, bez cukru, glutenu, jajek i mleka. Znika w mnieniu oka.
Uwielbiam takie desery. Z resztą nie tylko ja 🙂 Nie dość, że przepyszny to i zdrowy. Fantastyczny dla małych i dużych łakomczuchów 🙂
U nas ta cudowna tarta będzie gościć z okazji Dnia Taty 🙂 Może i Wy się skusicie 🙂
DrukujTarta orzechowo-jagodowa z kremem migdałowo-jaglanym
Składniki
Spód:
150 g orzechów pecan lub włoskich,
150 g orzechów brazylijskich,
285 – 300 g miękkich daktyli bez pestek ( nie moczymy ich),
1 łyżka dobrej jakości kakao lub karobu
1/2 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,
1/2 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
szczypta soli.
Krem:
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
1 szklanka obranych i namoczonych migdałów,
200 ml mleka migdałowego/ sojowego lub innego roślinnego,
prawdziwa mielona wanilia,
sok z cytryny,
syrop z agawy.
Świeże owoce: jagody
Przygotowanie
- Do robota kuchennego wkładamy orzechy, daktyle i pozostałe składniki potrzebne do zrobienia spodu ciasta.
- Całość miksujemy na lekko klejącą się masę.
- Następnie gotową masę wkładamy do formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 23 cm ) i starannie, mocno dociskamy masę do dna i na boki w taki sposób, aby składniki się zlepiły i powstał cienki spód oraz wyższe i grubsze boki.
- Tak przygotowany spód wkładamy do zamrażalnika i w tym czasie przygotowujemy krem (około 4o minut).
- Kaszę jaglaną płuczemy, parzymy wrzątkiem i gotujemy do w 250 ml wody, na małym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy z ognia. Kasza ma być kleista.
- Namoczone wcześniej migdały zalewamy mlekiem roślinnym i miksujemy w blenderze na gładki krem.
- Następnie dodajemy kaszę jaglaną i doprawiamy do smaku wanilią, syropem z agawy i sokiem z cytryny.
- Wszystko starannie miksujemy.
- W razie konieczności, gdyby masa była zbyt gęsta można dodać troszkę więcej mleka roślinnego.
- Do wykonania takiej masy najlepiej użyć blendera o dużej mocy (przynajmniej 700 W ) Im większa, moc tym uzyskamy bardziej gładką i jedwabista konsystencję kremu).
- Ta przygotowaną chłodną masę nakładamy na tartę, na niej układamy na niej świeże owoce.
- U nas jagody, ale równie dobrze mogą to być maliny, truskawki, borówki, czereśnie lub miks różnych sezonowych owoców.
- Gotowe ciasto schładzamy w lodówce i podajemy.
Notatki
Danie dla maluszków po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Tarta orzechowo-jagodowa z kremem migdałowo-jaglanym
biorąc pod uwagę, jakie wspaniałe jest to ciasto, wad żadnych nie odnotowuję xd
poste, szybkie, lekkie.. a naprawdę, niebywale efektowne.
Tata był zadowolony? ba! na pewno.
przepiękna z wyglądu, cudowna z składu:))))
Wygląda nieziemsko, chyba jutro wypróbuję ten przepis 🙂
Wlasnie zrobilam to cudo na zakonczenie roku przedszkolnego mojej corki. Chyba zrobie druga bo zal mi sie z nia rozstawac…pycha
Witam, czy konieczne jest użycie formy z wyjmowanym dnem? Nie może być zwykła tArtownica ceramiczna? To jest przepis na formę 15 cm średnicy – czy rzeczywiście takie mała ta tarta wychodzi? Pozdrawiam
Ktosiu 🙂 Tartę można zrobić w standardowym naczyniu. Natomiast średnica naczynia to 23 cm, a nie jak napisałam 15 cm. Wkradła się mała pomyłka. Pozdrawiam serdecznie.
Witam Cię Magdaleno:) Jestem zachwycona Twoimi przepisami:) Przepisuje jeden za drugim z myslą, że zrobie to moim córeczkom… tylko przeraża mnie fakt, że wszyscy komentują „łatwe i proste” a mi sie wydaje, że jest skomplikowane ( chyba ujawniłam się w tym momencie z moim anty-talentem kulinarnym;) W każdym razie dzięki za pomysły, postaram się je wcielić w życie:):):) Pozdrawiam:) Sara
Saro, cieszę się, że blog się podoba. Życzę udanego gotowania, na pewno się uda 😉 Pozdrawiam
Witam serdecznie,
właśnie odkryłam Pani bloga, chciałabym wypróbować kilka przepisów jednak mam prośbę o doprecyzowanie poniższych skłądników:
1 szklanka obranych i namoczonych migdałów – w czym namoczyć i jak długo?
200 ml mleka migdałowego/ sojowego lub innego roślinnego – gdzie można kupić mleko migdałowe?
prawdziwa mielona wanilia – właściwie to samo pytani, gdzie można kupić taką wanilię?
Czy może Pani podać adresy zaufanych sklepów internetowych, które sprzedają naturalne produkty? Proszę o informację – może być droga mailową.
pozdrawiam 🙂
Witam serdecznie,
właśnie odkryłam Pani bloga, chciałabym wypróbować kilka przepisów jednak mam prośbę o doprecyzowanie poniższych składników:
1 szklanka obranych i namoczonych migdałów – w czym namoczyć i jak długo?
200 ml mleka migdałowego/ sojowego lub innego roślinnego – gdzie można kupić mleko migdałowe?
prawdziwa mielona wanilia – właściwie to samo pytani, gdzie można kupić taką wanilię?
Czy może Pani podać adresy zaufanych sklepów internetowych, które sprzedają naturalne produkty? Proszę o informację – może być drogą mailową.
pozdrawiam 🙂
Ewo, migdały należy namoczyć przez noc w wodzie, apotem trzeba je obrać. Mleka roślinne można zrobić samemu w domu lub kupić w sklepie ze zdrową/ ekologiczną żywnością. To samo z wanilią. Ja robię zakupy np tu http://www.eko-zdrowie.pl Maja fajne ceny. Pozdrawiam serdecznie