fbpx Drukuj

Tarta orzechowo-jagodowa z kremem migdałowo-jaglanym

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Spód:

150 g orzechów pecan lub włoskich,
150 g orzechów brazylijskich,
285300 g miękkich daktyli bez pestek ( nie moczymy ich),
1 łyżka dobrej jakości kakao lub karobu
1/2 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,
1/2 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
szczypta soli.

Krem:
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
1 szklanka obranych i namoczonych migdałów,
200 ml mleka migdałowego/ sojowego lub innego roślinnego,
prawdziwa mielona wanilia,
sok z cytryny,
syrop z agawy.

Świeże owoce: jagody

Przygotowanie

  1. Do robota kuchennego wkładamy orzechy, daktyle i pozostałe składniki potrzebne do zrobienia spodu ciasta.
  2. Całość miksujemy na lekko klejącą się masę.
  3. Następnie gotową masę wkładamy do formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 23 cm ) i starannie, mocno dociskamy masę  do dna i na boki w taki sposób, aby składniki się zlepiły i powstał cienki spód oraz wyższe i grubsze boki.
  4. Tak przygotowany spód wkładamy do zamrażalnika i w tym czasie przygotowujemy krem (około 4o minut).
  5. Kaszę jaglaną płuczemy, parzymy wrzątkiem i gotujemy do w 250 ml wody, na małym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy z ognia. Kasza ma być kleista.
  6. Namoczone wcześniej migdały zalewamy mlekiem roślinnym i miksujemy w blenderze na gładki krem.
  7. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i doprawiamy do smaku wanilią, syropem z agawy i sokiem z cytryny.
  8. Wszystko starannie miksujemy.
  9. W razie konieczności, gdyby masa była zbyt gęsta można dodać troszkę więcej mleka roślinnego.
  10. Do wykonania takiej masy najlepiej użyć blendera o dużej mocy (przynajmniej 700 W ) Im większa, moc tym uzyskamy bardziej gładką i jedwabista konsystencję kremu).
  11. Ta przygotowaną  chłodną masę nakładamy na tartę, na niej układamy na niej świeże owoce.
  12. U nas jagody, ale równie dobrze mogą to być maliny, truskawki, borówki, czereśnie lub miks różnych sezonowych owoców.
  13. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce i podajemy.

Notatki

Danie dla maluszków po 18 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Tarta orzechowo-jagodowa z kremem migdałowo-jaglanym

11
0
Would love your thoughts, please comment.x