Sałatka makaronowa z fasolką szparagową, pomidorkami i ciecierzycą
Podczas upałów, gdy apatyt na gorące dania słabnie, proponuję przygotować tę oto sałatkę makaronową z fasolką szparagaową, pomidorkami i ciecierzycą.
Jest przepyszna, pełna sezonowych warzyw, i bardzo sycąca. Jej wykonanie jest proste i nie wymaga długiego stania przy garach. Wcześniej (np.wieczorem) można ugotować fasolkę i makaron, a potem gdy czas na obiad czy kolację, przygotować resztę, wszystko wymieszać i zajadać ze smakiem. Sałatkę z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy, czy na piknik.
Mam nadzieję, że wybróbujecie ten nowy przepis. Nie zapomnijcie wtedy pochwalić się tym daniem, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #ammniamblog i oznaczając mnie, abym mogła Was znaleźć!
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową, pomidorkami i ciecierzycą
- Porcja: 3-4 1x
Składniki
200 g fasolki szparagowej żółtej pozbawionej końcówek
200 g fasolki szparagowej zielonej pozbawionej końcówek
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
400–500 g pomidorków koktajlowych
ok. 200 g makaronu np. orecchiette, penne, kolanka, świderki
2 ząbki czosnku
3–4 łyżki kaparów lub oliwek
3/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii,
1–2 łyżki octu balsamicznego
3–4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
płatki migdałowe lekko podprażone
Przygotowanie
- Do wrzątku wrzucić zieloną fasolkę szparagową i gotować. Po około 5-6 minutach dodać żółtą fasolkę. Gotować do momentu aż fasolki będą miękkie.
- W międzyczasie ugotować al dente makaron.
- Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki lub połówki, dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, ciecierzycę, kapary lub pokrojone w połówki oliwki, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i szczyptę soli.
- Całość wymieszać i odstawić.
- Ugotowaną fasolkę pokroić na 2-3 części i wrzucić do pomidorów. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i wrzucić do miski. Całość wymieszać, do smaku dodać sól pieprz i posiekaną bazylię.
- W razie potrzeby dodać jeszcze nieco oliwy.
- Sałatkę schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem posypać sałatkę lekko podprażonymi płatkami migdałowymi, albo pistacjami.
Słowa kluczowe: makaron, fasolka szparagowa, pomidorki koktajlowe, ciecierzyca
Przepis genialny, jutro zabieram się i robię !
Mam nadzieję, że smakowało 🙂