fbpx Drukuj

Sałatka makaronowa z fasolką szparagową, pomidorkami i ciecierzycą

sałatka makaronowa
Powiększ

Składniki

200 g fasolki szparagowej żółtej pozbawionej końcówek
200 g fasolki szparagowej zielonej pozbawionej końcówek
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
400500 g pomidorków koktajlowych
ok. 200 g makaronu np. orecchiette, penne, kolanka, świderki
2 ząbki czosnku
34 łyżki kaparów lub oliwek
3/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii,
12 łyżki octu balsamicznego
34 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
płatki migdałowe lekko podprażone

Przygotowanie

  1. Do wrzątku wrzucić zieloną fasolkę szparagową i gotować. Po około 5-6 minutach dodać żółtą fasolkę. Gotować do momentu aż fasolki będą miękkie.
  2. W międzyczasie ugotować al dente makaron.
  3. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki lub połówki, dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, ciecierzycę, kapary lub pokrojone w połówki oliwki, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i szczyptę soli.
  4. Całość wymieszać i odstawić.
  5. Ugotowaną fasolkę pokroić na 2-3 części i wrzucić do pomidorów. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i wrzucić do miski. Całość wymieszać, do smaku dodać sól pieprz i posiekaną bazylię.
  6. W razie potrzeby dodać jeszcze nieco oliwy.
  7. Sałatkę schłodzić w lodówce.
  8. Przed podaniem posypać sałatkę lekko podprażonymi płatkami migdałowymi, albo pistacjami.

Słowa kluczowe: makaron, fasolka szparagowa, pomidorki koktajlowe, ciecierzyca

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x