Sałatka buraczano-pomarańczowa z dressingiem piernikowym
Tuż przed świętami na Instagramie Pokrzywnika – magicznego miejsca, które muszę koniecznie odwiedzić – zobaczyłam pomarańczową sałatkę z burakami. Bardzo spodobało mi się to połączenie i postanowiłam je wypróbować. Powstała moja sałatkowa wariacja, która zagościła na naszym wigilijnym stole. Mimo, że święta mamy już za sobą to podaję przepis na to cudo, bo jest znakomite, także na inny zimowy, niekoniecznie świąteczny dzień.
Słodkie upieczone buraki w towarzystwie orzeźwiających pomarańczy i chrupiących orzechów komponują się znakomicie. Do tego jarmuż, natka pietruszki lub rukola, piernikowy dressing i jest się w niebie ! Ja uwielbiam tego typy sałatki ! A Wy ?
DrukujSałatka buraczano-pomarańczowa z dressingiem piernikowym
- Porcja: 4-5 1x
Składniki
5–6 małych buraków
1 duża pomarańcza
1 czerwona cebula
garść orzechów laskowych lub włoskich
jarmuż, natka pietruszki lub rukola
dressing:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej
1 łyżka octu balsamicznego dobrej jakości
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Buraki dokładnie umyć, osuszyć, nie obierać, włożyć do naczynia żaroodpornego bez zawijania w folię aluminiową i przykryć pokrywką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 1,5 – 2 godziny, aż będą miękkie.
- W między czasie obrać i pokroić w mniejsze części pomarańczę, cebulę pokroić w piórka.
- Następnie zrobić dressing piernikowy mieszając ze sobą olej, syrop klonowy, ocet, przyprawę piernikową i doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Gdy buraki będą miękkie, wystudzić, obrać i pokroić w słupki lub plasterki.
- Następnie połączyć je z kawałkami pomarańczy, cebulą, orzechami i posiekanym jarmużem, natką pietruszki lub rukolą (tej ostatniej nie trzeba siekać). Polać dressingiem.
Notatki
- Proporcje buraków i pomarańczy można dowolnie modyfikować według własnego gustu.
- Orzechy laskowe można podprażyć i pozbyć je skórki.
- Aby to zrobić należy orzechy wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piec około 15 – 20 minut do momentu, aż skórki orzechów popękają a orzechy lekko się podprażyły.
- Następnie wyjąć orzechy z piekarnika, wystudzić i obrać ze skórek za pomocą ściereczki (orzechy położyć na jednej części ściereczki, przykryć je drugą częścią, położyć na niej dłonie i trzeć do momentu, aż większość łupinek odpadnie).
Słowa kluczowe: buraki, omarańcze
Mój smak! Uwielbiam buraki w połączeniu z pomarańczami. Z przyprawa piernikową brzmi ciekawie, więc musi smakować dobrze. Do wypróbowania! Po południu odpalam piekarnik:) Dzięki za kolejny hicior:)
Też myślałam o zrobieniu takiej sałatki. Lubię takie połączenia smaków. Mniam!
fantastyczny pomysł na dressing zarówno jak i sałatkę! od razu trafia na listę do zrobienia 🙂
ile w niej kolorów i smaków! pycha 🙂
Brzmi poetycko i bardzo pysznie i tak wygląda
ten piernikowy dodatek jest intrygujący 🙂 Piękna miseczka!
Magda, dzięki 🙂 A piernikowy dodatek jest pyszny, polecam 🙂
Dzięki Ala 🙂 xxx
Daria, koniecznie daj znać, czy Ci smakowała 🙂
Alexa, zrób koniecznie 🙂
Wygląda przepięknie, jestem bardzo ciekawa smaku więc dzisiaj działam 🙂 mam tylko pytanie co do jarmużu – dodawać surowy czy wcześniej go zblanszować?
Nutiniss, jarmuż możesz zblanszować, albo porządnie wymiętosić z dodatkiem oleju, aż zmięknie, tak jak w sałatce z kaszą bulgur:) Koniecznie daj znać jak smakowała 🙂
Tak mi się spodobało, że aż zrobię . Większą ciekawość wzbudza jednak wyraz twarzy mojej córki, które lubi przede wszystkim z warzyw ogórki 🙂
Jutro to zrobię tylko, że z mandarynką, bo pomarańcze mnie uczulają:D
zrobiłam – pyszne- robię na Wigilię:) dziekuje 🙂
Super. Bardzo się cieszę 🙂
[…] Przepis: Sałatka buraczano-pomarańczowa z dressingiem piernikowym od Am mniam […]
Zrobię na Święta ?