Drukuj

Sałatka buraczano-pomarańczowa z dressingiem piernikowym

sałatka buraczana
Powiększ

Składniki

56 małych buraków
1 duża pomarańcza
1 czerwona cebula
garść orzechów laskowych lub włoskich
jarmuż, natka pietruszki lub rukola

dressing:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej
1 łyżka octu balsamicznego dobrej jakości
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie umyć, osuszyć, nie obierać, włożyć do naczynia żaroodpornego bez zawijania w folię aluminiową i przykryć pokrywką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 1,5 – 2 godziny, aż będą miękkie.
  2. W między czasie obrać i pokroić w mniejsze części pomarańczę, cebulę pokroić w piórka.
  3. Następnie zrobić dressing piernikowy mieszając ze sobą olej, syrop klonowy, ocet, przyprawę piernikową i doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  4. Gdy buraki będą miękkie, wystudzić, obrać i pokroić w słupki lub plasterki.
  5. Następnie połączyć je z kawałkami pomarańczy, cebulą, orzechami i posiekanym jarmużem, natką pietruszki lub rukolą (tej ostatniej nie trzeba siekać). Polać dressingiem.

Notatki

Słowa kluczowe: buraki, omarańcze

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x