Rozgrzewający kapuśniak z soczewicą

Za oknem zimno, a więc na pewno przyda się Wam przepis na rozgerzewający kapuśniak z soczewicą. To bardzo prosta zupa, która świetnie smakuje po prostu z kromką razowego chleba.

Można zjeść ją w domu na obiad czy kolację lub zapakować do termosu albo słoika i zabrać ze sobą do pracy. Dzięki zawartości soczewicy zupa zawiera białko i jest sycąca. Jeśli chcecie zamienić czerwoną soczewicę na zieloną to oczywiście możecie to zrobić. Wrzućcie ją tylko do zupy wcześniej (razem z marchewką), bo wymaga nieco dłuższego gotowania niż ta czerwona.

Jeśli przygotujecie tę zupę, koniecznie dajcie znać czy Wam smakowała.

Dobrego dnia.

 

Kapuśniak z soczewicą

Drukuj przepis
Porcje: 4

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszony grzyb np. podgrzybek
  • 1 duża marchew lub dwie mniejsze
  • kawałek bulwy selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2-2/3 szklanki czerwonej soczewicy w połówkach
  • 1 szklanka pełna po sam brzeg odciśniętej z soku kapusty kiszonej
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1

Cebulę i 1 ząbek czosnku posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy w dużym garnku.

2

Nastepnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obrany kawałek selera, suszony grzybek, liść angielski i ziele angielskie.

3

Całość zalać litrem wrzątku. Gotować na małym ogniu.

4

W tym czasie przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą soczewicę, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy.

5

Gdy wszystkie warzywa i soczewica będą miękkie, dodać pokrojoną w drobniejsze kawałki kiszoną kapustę oraz przyprawy.

6

Gotować jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodać posiekany drobno ząbek czosnku i przyprawić zupę sosem sojowym solą i pieprzem.

7

Wymieszać. Gdyby zupa była za gęsta, dolać więcej wody.

8

Podawać gorącą z kromką razowego chleba.

Spróbuj również

5
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MagdaMartAdorotaIwonaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

Aaaaaaaaaa takie dwa w jednym , pyszna jednogarnkowa zupa, chętnie bym zjadła

Iwona
Gość
Iwona

Nigdy bym nie pomyślała, że kapuśniak można zrobić z soczewicą. Ale wszystkie Pani potrawy zawsze mi smakowały, więc zaryzykowałam i zupa okazała się przepyszna! Zajadali się wszyscy, nawet roczne bliźniaki (zrobiłam bez grzyba i bez sosu sojowego), smakowała całej rodzinie i nie zostało nic na “odgrzewanie” :) Bardzo dziękujemy za dzielenie się przepisami :)

dorota
Gość
dorota

pyszna zupa, to moj pierwszy Przepis z tej strony i pierwszy kapusniak w zyciu, polecam

MartA
Gość
MartA

Matko jakie to pyszne!!!!