Rozgrzewający kapuśniak z soczewicą
Za oknem zimno, a więc na pewno przyda się Wam przepis na rozgerzewający kapuśniak z soczewicą. To bardzo prosta zupa, która świetnie smakuje po prostu z kromką razowego chleba.
Można zjeść ją w domu na obiad czy kolację lub zapakować do termosu albo słoika i zabrać ze sobą do pracy. Dzięki zawartości soczewicy zupa zawiera białko i jest sycąca. Jeśli chcecie zamienić czerwoną soczewicę na zieloną to oczywiście możecie to zrobić. Wrzućcie ją tylko do zupy wcześniej (razem z marchewką), bo wymaga nieco dłuższego gotowania niż ta czerwona.
Jeśli przygotujecie tę zupę, koniecznie dajcie znać czy Wam smakowała.
Dobrego dnia.
DrukujRozgrzewający kapuśniak z soczewicą
Składniki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 suszony grzyb np. podgrzybek
1 duża marchew lub dwie mniejsze
kawałek bulwy selera
3 średnie ziemniaki
1/2–2/3 szklanki czerwonej soczewicy w połówkach
1 szklanka pełna po sam brzeg odciśniętej z soku kapusty kiszonej
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka otartego majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę i 1 ząbek czosnku posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy w dużym garnku.
- Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obrany kawałek selera, suszony grzybek, liść angielski i ziele angielskie.
- Całość zalać litrem wrzątku. Gotować na małym ogniu.
- W tym czasie przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą soczewicę, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy.
- Gdy wszystkie warzywa i soczewica będą miękkie, dodać pokrojoną w drobniejsze kawałki kiszoną kapustę oraz przyprawy.
- Gotować jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodać posiekany drobno ząbek czosnku i przyprawić zupę sosem sojowym solą i pieprzem.
- Wymieszać. Gdyby zupa była za gęsta, dolać więcej wody.
- Podawać gorącą z kromką razowego chleba.
Słowa kluczowe: kapusta kiszona, soczewica
Aaaaaaaaaa takie dwa w jednym , pyszna jednogarnkowa zupa, chętnie bym zjadła
Nigdy bym nie pomyślała, że kapuśniak można zrobić z soczewicą. Ale wszystkie Pani potrawy zawsze mi smakowały, więc zaryzykowałam i zupa okazała się przepyszna! Zajadali się wszyscy, nawet roczne bliźniaki (zrobiłam bez grzyba i bez sosu sojowego), smakowała całej rodzinie i nie zostało nic na „odgrzewanie” 🙂 Bardzo dziękujemy za dzielenie się przepisami 🙂
pyszna zupa, to moj pierwszy Przepis z tej strony i pierwszy kapusniak w zyciu, polecam
Matko jakie to pyszne!!!!
Cieszę się, że smakuje 🙂