Roślinny twarożek z migdałów

To klasyk w kuchni roślinnej. Jest banalnie prosty do zrobienia i naprawdę pyszny. Wystarczą w zasadzie tylko dwa składniki i mamy gotowe śniadanie.

Wiem, że czytelnikami bloga są osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią roślinną, dlatego z myślą o nich, będą pojawiały się tu również podstawowe przepisy wegańskie, dobrze znane tym bardziej zaawansowanym :-)

Dzisiaj przepis na twarożek z migdałów, czyli nic innego jak migdały zmiksowane z dodatkiem soku z kiszonych ogórków. To naprawdę genialne połączenie i chapeau bas dla osoby, która wpadła na ten pomysł.

Taki roślinny twarożek bogaty jest w: białko, zdrowe tłuszcze nienasycone, potas, magnez, żelazo, wapń i mangan, witaminę E, B2, B3, błonnik oraz bakterie kwasu mlekowego.

Kiedyś przygotowałam taki serek wraz z Maćkiem Miecznikowskim będąc gościem w programie Dzień Dobry TVN. Twarożek zrobił tam furorę, wszystkim bardzo smakował.  Zatem mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
twarozekzmigdalow1

 

Twarożek z migdałów ( na podstawie tego przepisu)

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka migdałów
  • sok z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1

Migdały namoczyć na noc w wodzie.

2

Na drugi dzień obrać je ze skórki i zmiksować z dodatkiem soku z kiszonych ogórków.

3

Doprawić solą, pieprzem, wzbogacić o ulubione dodatki np. szczypiorek, rzodkiewkę, świeżego ogórka, czosnek, kiełki ect.

4

Podawać na świeżym razowym chlebku na zakwasie.

Notatki

Migdały w części lub w całości można zastąpić orzechami nerkowca.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

10
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Magda GembackaStaromodnaOla z Doliny KulturalnejDaria.Marzena Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marzena
Gość
Marzena

Nie rozumiem dlaczego nie widzę wpisów z lutego, jak wchodzę bezpośrednio na Am mniam. Muszę wejść w jakiś przepis i dopiero stamtąd w archiwum wybieram luty 2015 :(

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Marzeno, spróbuj przeładować stronę CTRL + R lub F5 chyba że masz Maca to wtedy naciskasz jabłko +R. Po tym zabiegu powinno być wszystko okej. Pozdrawiam.

Marzena
Gość
Marzena

Jest!! Udało się, dziękuję :) Gdyby nie FB myślałabym, że nie ma nowych nowych wpisów, a na stronie ich nie było. Teraz już będę wiedziała jak sobie poradzić. Razem z moją córcią pozdrawiamy i dziękujemy za wspaniałe przepisy :)

Daria.
Gość

ja akurat robiłam na razie twarożek z nerkowców, ale ten z migdałów też na pewno wypróbuję :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Wypróbuj. Są bardzo podobne do siebie smakowo.

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Super, cieszę się, że jest okej i miło mi, że gotujecie z ammniam :-) Pozdrawiam również :-)

Ola z Doliny Kulturalnej
Gość

A ile ten wody powinno być tak mniej więcej? Pierwszy raz o czym takim słyszę, ostatnio zaczęłam eksperymenty w kuchni, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Olu, kilka łyżek, 2-5. Wszystko zależy jaką chcesz mieć konsystencję serka. Zaczniej od dwócha, a potem możesz dodać jeśli będzie to konieczne. Pozdrawiam.

Staromodna
Gość
Staromodna

Czy do zrobienia tego twarozku mozna wykorzystac pulpe migdalowa pozostala po produkcji mleka?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Tak, jak najbardziej :-)