„Roślinna uczta smaków” – moja trzecia książka
25 stycznia była premiera mojej trzeciej książki kulinarnej. „Roślinna uczta smaków”została wydana nakładem wydawnictwa Marginesy.
Bardzo się cieszę, że udało mi się stworzyć kolejną książkę kulinarną. Wspaniale się prezentuje. Jestem z niej dumna. Włożyłam w nią dużo pracy i serca. To kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.
Menu jak w restauracji – są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.
Na przystawkę proponuję smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupę-krem z kolendry. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.
Dla każdego niebo w gębie.
Jest pysznie, pomysłowo, kolorowo i domowo. Wszystkie dania oparte są o proste i łatwo dostępne składniki.
Oprócz przepisów w książce znajdziecie kilka słów o mnie. O tym jak zaczęła się moja przygoda z gotowaniem, jakie ma podejście do jedzenia i czego nie może zabraknąć w mojej spiżarni.
Piękne zdjęcia mojej osoby, które są w książce zrobiła Tola Piotrowska.
Więcej na temat tworzenia książki możecie posłuchać w podcaście Pauliny Nawrockiej-Olejniczak „Zabawy jedzeniem” w odcinku „Rośliny w natarciu” w którym to miałam przyjemność gościnnie wystąpić.
Książka „Roślinna uczta smaków” jest dostępna w Empiku i innych księgarniach.
Mam nadzieję, że książka Wam się spodoba i będziecie z niej gotować. Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie.
Ściskam
Magda