Recenzja: Dr John McDougall – „Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy”
Mamy już grudzień, święta zbliżają się wielkimi krokami, na blogach pojawiają się już świąteczne przepisy. U mnie też ich nie zabraknie, ale póki co zapraszam Was na recenzję książki dr Johna McDougalla, którą jakiś czas temu otrzymałam od Wydawnictwa IPS.
„Zdrowie bez recepty” to synteza całej wiedzy na temat diety i jej wpływu na zdrowie człowieka dr McDougalla, który to obok prof. Campbella, dr Esselstyna, dr Fuhrmana i dr Ornisha – zalicza się do nielicznych amerykańskich lekarzy i naukowców leczących dietą.
Informacje zawarte w książce mają pomóc czytelnikowi przywrócić zdrowie i pozbyć się zbędnych kilogramów.
McDougall pisze o diecie roślinnej opartej o produkty skrobiowe (zboża, strączki i warzywa skrobiowe), którą opracował na podstawie długoletniego doświadczenia zawodowego i wyników badań naukowych. Model żywienia, który poleca swoim pacjentom i czytelnikom książki, leczy przyczyny chorób, a nie tylko ich objawy. Pomaga m.in. obniżyć cholesterol, ciśnienie i pozbyć się problemów z trawieniem. Nie jest to dieta na chwilę. To propozycja zmiany stylu odżywiania na całe życie.
Książka podzielona jest na dwie części – teoretyczną i praktyczną. W części pierwszej McDougall pisze o tym jak odkrył dietę roślinną opartą o skrobię. W przystępny sposób tłumaczy zasadność i korzyści stosowania takiej diety, jej wpływ na stan zdrowia, efekty jej stosowania u swoich pacjentów. Dokładnie omawia temat skrobi, pokazuje gdzie można ją znaleźć, jakie ma walory i obala mity na jej temat. Odpowiada również na często zadawane pytania dotyczące diety roślinnej m.in. skąd czerpać białko i wapń. Wspomina o soli i cukrze – nazywając je kozłami ofiarnymi diety zachodniej, porusza temat suplementacji. McDougall pisze wprost o negatywnych skutkach diety wysokoprzetworzonej, opartej o mięso i nabiał oraz o tym jak nasze wybory jedzeniowe wpływają na środowisko naturalne.
Druga część książki to część praktyczna, która ma pomóc czytelnikowi rozpocząć inny sposób odżywiania i ułatwić stosowanie go na codzień. Oprócz 100 przepisów kulinarnych opracowanych przez Mary McDougall, żonę autora, czytelnik znajdzie tam również informacje na temat tego co jeść, a czego się wystrzegać, jak robić zakupy, gdzie przechowywać żywność, jak wyposażyć kuchnię, w jaki sposób przygotowywać posiłki i jeść poza domem. Ponadto czytelnik znajdzie tam konkretny 7-dniowy plan diety z którego może skorzystać i przekonać się jakie będą efekty.
Książka napisana jest w przystępny, zrozumiały i przekonujący sposób. Dobrze się ją czyta. Przepisy brzmią ciekawie i zachęcają do ich wypróbowania.
Dla kogo ?
„Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy” to książka przede wszystkim dla osób, które chcą nie tylko zeszczupleć, ale przede wszystkim zadbać o swoje zdrowie. To książka również dla osób interesujących się zdrowym odżywianiem, które chcą poznać sylwetkę dr McDaugalla i jego podejście.
Dr John, A. McDougall – lekarz medycyny oraz ekspert w dziedzinie odżywiania. Ukończył medycynę na Stanowym Uniwersytecie Medycznym w Michigan, a praktykę odbył w Queen’s Medical Center w Honolulu, na Hawajach. Jest dyplomowanym lekarzem internistą. Od ponad 30 lat publikuje i wykłada na temat wpływu diety na zdrowie.
Tytuł: „Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy”.
Autor: Dr. John, A. McDougall
Wydawnictwo IPS Sp. z o.o.
Warszawa 2014
Czyli warto ta książkę kupić? Przepisy 100% roślinne tak?
Ala, zależy czego oczekujesz ? 🙂 Przepisy są 100 % roślinne, bez tłuszczu.
Anka, mit żywieniowy głoszący, że skrobia tuczy wziął się stąd, że pokarmu bogatego w skrobię, np. do ziemniaków, gotując dodaje się często tłuszcz, jak np. (wysokokaloryczne) masło. To tłuszcz czyni nas tłustymi :). Jedz skrobię bez tłuszczu a nie przytyjesz, ale schudniesz.
Zosiu – dokładnie 🙂
Nie napisałaś co Ty autorko bloga sadzisz o tej diecie ? 😉