Gryczanka z duszonymi gruszkami i pestkami granatu
Oto gryczanka z czekoladową nutą i w towarzystwie owoców poleca się na śniadanie. Jeśli nie lubicie kaszy gryczanej, może taki sposób jej podania – bez gotowania, na słodko – przekona Was do niej ?
A kto powiedział, że kaszę trzeba jeść zawsze ugotowaną ? Nie trzeba. Można ją po prostu namoczyć na kilka godzin (co uczyni ją lepiej strawną), a potem wypłukać, zmiksować z kilkoma składnikami, dodać ulubione owoce i mamy gotowe pyszne śniadanie.
Nasza ulubiona wersja to gryczanka z dodatkiem ciepłych, duszonych gruszek lub jabłek, którą dzisiaj Wam prezentuję. Jest pyszna. Kacper i Karolina za nią przepadają. Gdy tylko pojawi się u nas na śniadanie, znika w mgnieniu oka, pozostają tylko puste miseczki.
Am mniam!
Drukuj
Wyśmienita raw gryczanka z duszonymi gruszkami i pestkami granatu
Składniki
1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 banana2-3 łyżki karobu lub kakao
3/4 szklanki ulubionego mleka roślinnego
daktyle, rodzynki, syrop daktylowy lub klonowy do smaku
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
1/2 łyżeczki kardamonu, lub więcej do smaku
1/2 łyżeczki cynamonu lub więcej do smaku
szczypta soli
Dodatki: lekko podduszone lub grillowane gruszki lub jabłka, pestki granatu
Przygotowanie
- Kasze gryczaną wraz z orzechami włoskimi namoczyć na noc w wodzie.
- Rano wodę wylać, a kaszę i orzechy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą (kasza będzie pokryta śluzem, którego trzeba się pozbyć), a następnie wrzucić do blendera wraz z bananem, karobem, mlekiem roślinnym, przyprawami i zmiksować na gładko.
- Dosłodzić do smaku daktylami, rodzynkami lub syropem klonowym.
- Następnie masę przelać do miseczek lub szklaneczek, na wierzchu poukładać podduszone gruszki ( ciepłe lub zimne) i pestki granatu. Od razu pałaszować.
Notatki
Zamiast orzechów włoskich można użyć innych orzechów np. laskowych lub zmienić je ok dwie łyżki masła orzechowego np. z orzechów laskowych lub migdałów.
jak poddusic gruszkę?
Dokładnie, jaki masz sposób na podduszenie gruszek,jabłek? Właśnie wchodzę do sklepu po składniki! Jutro bd miazga na śniadanie 😉
Wystarczy obraną i pokrojoną w kawałki gruszkę włożyć do rondelka, nalać do niego odrobinę wody, przykryć i gotować/dusić w ten sposób do momentu, aż gruszka zmiękknie, ale nie rozpadnie się. Podobnie można zrobić z jabłkiem.
jeśli chodzi o surową gryczankę to trafia ona na podium wśród moich ulubionych śniadań – zawsze smakuje fantastycznie i jest zdecydowanie uniwersalna, można ją zrobić z tym czego akurat dusza zapragnie 🙂
Znowu coś fajnego Magda wyczarowałaś
Alcia, cieszę się, że Ci się podoba 🙂 Ściskakm
to prawda, można przygotować przeróżne wariacje gryczanki 🙂
Lubię takie wersje kasz na śniadanie. Właśnie przesmażyłam jabłka z cynamonem więc chyba rano przygotuję sobie porcję gryczanki. Już zgłodniałam:-)
Dzisiaj namoczymy kaszę i będziemy mieli pyszne, urodzinowe śniadanie! 😉
Mam nadzieję, że śniadanie się udało 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂
Udało się, dziękuję! 😉 Mam jedno pytanie, czym mielisz taką grykę? U mnie niestety wyszły grudki, ale i tak było pyszne. 😉
Super 🙂 Ja mielę Vitamixem. Mam też Brauna i też daje radę. A ty czym miksujesz ?
Mam blender Bosha, ale niestety nie daje rady. ;/ To ten:%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.happyhousewife.co.za%252Fproducts%252Ffood-processors-blenders-mixers%252Fbosch-easymixx-blender-rod-set-600w%252F%3B2175%3B2022
Pewnie to przez małą moc blendera.
Witam,czy zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów?
Tak, można 🙂 Pozdraiwiam
Świetny przepis, grycznka wyszła pyszna, wzięłam w słoiku na drugie śniadanie i mogłabym jeść ją codziennie 🙂 musze spróbować z innymi smakami. Chciałąm jeszcze dodać, że super blog 😀
Czy prazona kasza gryczana sie nadaje? Jak wyglada wtedy sytuacja, gdy sie jej uzyje?
Aniu, gryczanka z prażoną kaszą gryczaną też wyjdzie. Smak kaszy będzie tylko bardziej wyczuwalny.
Nie gotujemy tej gryczanki?