Proste i pyszne placki z tofu i bananów
Tym razem mam dla Was przepis na placki z tofu i bananów. Są proste do zrobienia, nie zawierają dodanego cukru i mają dużą ilością białka. Są pyszne.
Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno, koniecznie z owocowym musem np. z truskawek. Placki z tofu i bananów są idealne dla dzieci. Moje za nimi przepadają. Gdy pojawiają się u nas na śniadanie, znikają w mgnieniu oka.
Aby placki były idealnie słodkie należy dodać do ciasta mocno dojrzałe banany, których skórka ma już brązowe kropki. Jeśli macie ochotę, możecie eksperymentować z mąkami, dodać np. tylko mąkę pszenną pełnoziarnistą (typ. 1850). Trzeba wtedy tylko wziąć pod uwagę, że zmieni się nieco ilość mleka roślinnego, bo taka mąka bardziej chłonie płyn, i trzeba będzie dodać go odrobinę więcej.
Mam nadzieję, że placki będą Wam smakowały. Dajcie koniecznie znać np. na Instagramie oznaczając mnie @ammniam i pisząc #ammniamblog.
Tymczasem ściskam i smacznego !
DrukujProste i pyszne placki z tofu i bananów
Składniki
1 kostka tofu (180 g)
2–3 mocno dojrzałe banany (270 – 300 g, bez skórki)
150 g mąki (70 g owsianej, 80 g pszennej typ 500)
100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
3 łyżki soku z cytryny (45 ml)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub kardamonu
olej rzepakowy rafinowany do smażenia
Przygotowanie
- Wszystkie składniki należy zmiksować na gładkie ciasto.
- Smażyć niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej patelni natłuszczonej odrobiną oleju rzepakowego.
- Podawać z musem truskawkowym, świeżymi truskawkami lub innymi owocami sezamowymi, jogurtem.
Pyszne i szybkie w wykonaniu. Polecam
Ja do tofu przekonałam się niedawno dzięki mojej siostrze. Ona często wykorzystywała je w kuchni i zawsze udało jej się czymś przepysznym zaskoczyć całą rodzinę. Pomysł na placki z tofu bardzo mi się podoba i myślę, że zasmakują również moim dzieciom. Mam potrzebne składniki, więc wypróbuję przepis jutro na śniadanie 🙂
Super. Cieszę się, że smakowały 🙂
To koniecznie daj znać czy smakowały 🙂
Przepyszny przepis! Wszystko mi się udało zrobić. Nigdy nie robiłam placków z tofu, a akurat miałam je w lodówce i nie wiedziałam na co je wykorzystać. Dzieciakom również bardzo smakowało. Na pewno do tego przepisu kiedyś powrócę 🙂
A masz pomysł jak przerobić je na wersję bezglutenową? Chętnie bym spróbowała.
Zamiast mąki pszennej można dodać ryżową lub kukurydzianą
Czy zamiast owsianej mąki można dać więcej pszennej lub inną?
Bardzo smaczne! Udało się przemycić sporo tofu w zwykłych placuszkach, więc śniadanie stało się bardziej wartościowe odżywczo. Ich smażenie było trochę problematyczne, bo ciasto się mocno klei i ciężko je rozpłaszyć na pierwszej stronie. Można to na szczęście zrobić po przewroceniu na drugą stronę. Pozdrawiam i dziękuję.
Bardzo proszę. Cieszę się, że smakowały 🙂
Genialne! Z trudem oddałam mojemu 11miesięczniakowi swoją porcje bo jego mu nie wystarczyła ????????????♀️