Pieczony rabarbar pod kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą
Dzisiaj mam dla was wiosenny przepis na prosty deser – pieczony rabarbar pod kruszonką. Pyszne i proste danie, które znika w mgnieniu oka.
Taki pieczony rabarbar jest wspaniały na ciepło i zimno. Świetnie komponuje się z kokosową bitą śmietaną, jogurtem albo lodami. Deser ten można modyfikować dodając do niego jeszcze truskawki albo zmieniając rodzaj orzechów. Zachęcam do eksperymentów i własnych kompozycji.
DrukujPieczony rabarbar pod kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą
Składniki
2 szklanki pokrojonego w półcentymetrowe kawałki rabarbaru
2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki ksylitolu, cukru trzcinowego lub innego słodzidła
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
Kruszonka:
1/2 szklanki posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
1/2 szklanki wyłuskanych i pokrojonych w połówki niesolonych pistacji
2/3 szklanki płatków owsianych
2–3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 175 C (góra-dół).
Pokrojony rabarbar i jabłka włożyć do miski, dodać ksylitol (cukier), przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski wsypać pistacje, migdały, połowę płatków owsianych.
Pozostałe płatki owsiane zmielić na mąkę i wsypać do suchych składników, całość wymieszać.
Następnie dodać syrop klonowy, olej i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Żaroodporne naczynie lekko wysmarować tłuszczem, wypełnić je mieszaniną rabarbarowo-jabłkową. Na wierzch wysypać i równomiernie rozprowadzić kruszonkę pistacjowo-migdałowo-owsianą. Całość włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, do momentu aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
Notatki
Jabłka można zamienić na gruszki.
W razie potrzeby można dodać nieco więcej ksylitolu lub innego słodzidła.
Słowa kluczowe: rabarbar, pistacje, płatki owsiane