Pieczarkowa zupa -krem
Dzisiaj przepis na zupę pieczarkową – tylko kilka składników, prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt wyjątkowy.
Napiszę krótko. Ta zupa to najlepsza pieczarkowa jaką jadłam do tej pory. Pokochali ją również moi mężczyźni, tak, że na dobre zawitała w naszym menu.
DrukujPieczarkowa zupa -krem
Składniki
500 g pieczarek,
1,5 l dobrej jakości wody
1 średnia marchewka,
2 duże ziemniaki,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
dobrej jakości sos sojowy (użyłam sos shoyu bio około 2 łyżek),
sok z cytryny,
1 łyżeczka tymianku,
20 g masła (może być masło klarowane),
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól morska nierafinowana,
2–3 łyżki dobrej jakości śmietany lub gęstego jogurtu (opcjonalnie).
Dodatki: pełnoziarnisty makaron, kasza gryczana lub brązowy ryż
świeży koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie
- Pokrojone w plasterki pieczarki wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i masło, dodać tymianek, szczyptę soli i dusić przez około 3- 4 minuty.
- Następnie tak przygotowane pieczarki zalać wrzątkiem (około 1,25 l), dodać liście laurowe i ziele angielskie, a po chwili jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.
- Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie całość zmiksować blenderem ręcznym na krem, dodać śmietanę (opcjonalnie) doprawić solą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
- Podawać z kaszą gryczaną, ulubionym makaronem razowym lub brązowym ryżem, z odrobiną koperku lub natki pietruszki.
Notatki
(Przepis na podstawie przepisu Trufli, zmodyfikowany)
Danie dla maluszków po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Wskazówki:
- Dla dorosłych zupę można przyprawić odrobiną pieprzu i chilli.
- Dodając mniej lub więcej wody można regulować gęstość zupy.
- Gęsta wersja zupy może stanowić bardzo smaczny sos pieczarkowy.
- Jeśli nie lubimy zup-kremów, po prostu nie miksujemy zupy.
Słowa kluczowe: zupa, krem, pieczarki
o jaka fajna zupa , trzeba zrobić bo po knedlach(mistrzowskie) i paście z pieczonych warzyw jestem twoją fanka Madziu
Wrzosy wyszły przepięknie!! Zupa jedna z moich ulubionych, na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
PYCHA! Zrobiłam wersję bez śmietany, smakuje rewelacyjnie, mój 14-miesięczny synek zjadał, aż mu się uszy trzęsły. 😉 Na kolejny raz wypróbuję opcję zabielaną, bo na pewno będzie kolejny raz z tą zupą.
wspaniała!!!
Dziś robiłam – pyszna!!! 🙂 Dziękuję za przepis, na jutro czaję się na zupę pomidorową z kaszą jaglaną – am mniam 🙂
Oj właśnie jestem przed oadbiem. Nawet nie wiesz jak mi zaczęło burczeć w brzuchu na widok tej ślicznej zupki 🙂
Witam,
Ten przepis nadaje się dla dzieci dopiero powyżej 12rż czy wkradł sie jakis mały błąd? Jak to jest z tymi pieczarkami- traktować je jak grzyby czy też można podać wcześniej maluszkom?
Witam,
Ten przepis nadaje się dla dzieci dopiero powyżej 12rż czy wkradł sie jakis mały błąd?
Jak to jest z tymi pieczarkami- traktować je jak grzyby czy też można podać wcześniej maluszkom?
Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂 Dodam jeszcze, że uwielbiam korzystać z przepisów umieszczonych na Pani blogu!
Pieczarki można podawać po 12 m.ż. a grzyby po 6 r.ż 🙂 Cieszę się, że korzystasz z ammniamowych przepisów 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Najlepsza pieczarkowa pod słońcem!
[…] dzieciakom dopiero po 6 r.ż. W związku z tym zamiast grzybowej maluchom możecie przygotować zupę pieczarkową […]